Жените или мъжете измръзват по-бързо
Жените или мъжете измръзват по-бързо

Зимата иде, а с нея търсим отговори на много въпроси, „от които ви побиват тръпки“. Разболява ли студът? Стопля ли алкохолът? Изстива ли се от краката? Количеството дрехи ли е определящо за стоплянето ни? Мъжете или жените измръзват по-бързо? Все любопитни въпроси, а ето и отговорите:

Логично е да се допусне, че студът може да разболее.                                  Обаче не е така. Поне не директно. Защото студът сам по себе си не е достатъчен, за да ни извади за няколко дни от строя с хрема, кашлица, болно гърло и т. н. Разбира се, никой не отрича, че студът е способен да допринесе за здравните ни неволи. Той отслабва имунната система, а когато защитните сили са слаби, на тялото му е по-трудно да се пребори с вирусите.

И не само това. Учени от Йейлския университет са установили, че студът подпомага разпространението на вирусите и по друг начин: от една страна, при ниски температури вирусите на настинката се размножават по-бързо, а от друга – клетките на сополивия нос по-трудно оказват съпротива. Следователно самият студ не разболява, но създава благоприятни предпоставки за болестотворните вируси.

Най-много топлина губим през главата. Дали?
Който не носи шапка, сам си е виновен. Защото през главата човешкото тяло губи най-много топлина. Така ли е наистина? Нищо подобно! Въпреки че през 70-те години на ХХ век тази мнима мъдрост е включена дори в наръчника по оцеляване на американската армия.

Което доказва единствено, че нито през зимата, нито в армията се поумнява

Тогава провели полеви експеримент с войници, облечени в полярни костюми. След като ги опаковали добре, оставили свободна само главата им, за да установят, че през нея се губи най-много топлина. И нищо чудно – нали била единствена непокрита част на тялото, през която топлината можела да излиза!

Вярно е, че колкото по-далече от торса се намира някоя част на тялото, толкова по-бързо измръзва. А най-далече са ръцете (от китката надолу) и стъпалата! Ушите и носът също са застрашени от студа. Но тезата, че през главата се губи най-много топлина, е несъстоятелна.

Горещите алкохолни напитки помагат срещу студа. Така ли е?
Това определено не е вярно. Истина е, че когато изпием чаша горещ грог в студен зимен ден, по тялото ни се разлива благодатна топлина. Но привидността лъже! Всъщност нещата изглеждат по следния начин: когато зъзнем, кръвоносните ни съдове се свиват. Така дланите и ходилата не се оросяват толкова добре, но затова пък тялото ни се грижи кръвта да циркулира правилно в торса, където се намират най-важните органи, и така телесната топлина се запазва.

Алкохолът от своя страна разширява кръвоносните съдове. Вследствие на това потокът на кръв се увеличава и ние се затопляме.

Може би усещането е приятно, но същевременно през разширените съдове излиза и повече топлина навън.

Което чисто и просто води до това, че тялото бавно, но сигурно се охлажда. Ето защо е по-добре да се въздържаме от употреба на алкохол, когато ни е студено, а да залагаме на движението и подходящото облекло.

Помага само едно: да се обличаме дебело. Дали?
Що се отнася до облеклото, ако разчитате единствено на количеството, няма да се предпазите от студа. Защото има значение не колко пуловера един върху друг ще навлечете, а от каква материя са изработени. Тук важи правилото: колкото по-лоша е топлопроводимостта на една материя, толкова по-подходяща е за студените зимни дни.

Например въздухът е лош проводник на топлина, затова тя остава там, където й е мястото, а именно около тялото. Ето защо най-вече за студения сезон се препоръчват материи, които пропускат въздух. Такъв материал е овчата вълна, която се състои до 85 на сто от въздух. А който иска да се презастрахова срещу студа, може да облече отгоре и една пухенка. Впрочем този начин на обличане се нарича „принцип на лука“: комбинацията от първи, втори и трети слой осигурява възможно най-добра изолация.

Жените измръзват по-бързо от мъжете. Мит или реалност?
Най-после едно изключение, което е вярно. Въпреки че точно този факт най-често се отхвърля и определя като глупост. Но истината е, че жените измръзват по-бързо по две причини: първо, по правило мъжете имат по-голяма телесна маса от жените и то не само, защото са по-високи. Който има повечко плът, по-бавно се охлажда. Логично! От друга страна, мъжете обикновено имат и повече мускулна тъкан, а мускулите произвеждат топлина не само, когато са в движение. В покой те също изгарят калории и по този начин генерират топлина.

Като следствие жените измръзват по-бързо от мъжете, както вече споменахме. По чисто физиологични причини. А не защото са мекушави!

Цветелина Велчева

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви