Десислава Атанасова брифингира
Десислава Атанасова брифингира

Депутатите от ГЕРБ-СДС ще бойкотират заседанията на парламента заради несъгласуваното с тях освобождаване на директора на „Пирогов“.
Те настояват за спешна среща с партньорите си в управлението и обвиниха премиера Николай Денков, че не стои зад поети ангажименти и не взема управленските решения.

Повод за днешния нов обрат в отношенията между управляващите стана уволнението на директора на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова то е в разрез с постигнатата договореност да не се правят кадрови промени в институции и регулаторни органи без съгласуване, до подписване на регламент за предлагане на назначения, и след среща на ръководството на групата с министър-председателя Николай Денков, който ги уверил, че няма да уволни директора на „Пирогов“.

Затова от ГЕРБ са взели решение да бойкотират пленарните заседания.

Десислава Атанасова заяви: „Нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които касаят приемането на българската Конституция – измененията и допълненията в нея. Няма да подкрепим нито един законопроект на Министерски съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията. Дадохме доверие в аванс, очакваме те да преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас“.

По думите ѝ ГЕРБ не поставя условия, а иска партньорско отношение. Според Костадин Ангелов истинската причина за уволнението на директора на „Пирогов“ е различна от официално обявената от Министерството на здравеопазването.

По казуса „Пирогов“ Ангелов коментира: „Пирогов“ е на печалба, сменя се директорът, защото преди време той огласил един случай с един съветник – Мустафа Емин. Това стои в основата на смяната на директора и има много причини, заради които ние да не допускаме политически натиск за смяната на един или друг човек. И въпросът е един-единствен – кой е премиерът в България, очевидно не е Денков“.

Според Ангелов

Денков се обезличава, тъй като друг вместо него взема решенията:

„За нас е важно едно – кой е премиерът в България, това е обсъдено с Денков, той прочете доклада и според неговите думи няма нарушения, които да изискват смяната на директора на „Пирогов“ (…) Денков очевидно се обезличава като премиер – не от Борисов, не от Пеевски, а от собствените си министри. Такъв е министърът на здравеопазването“, отбеляза Костадин Ангелов, който е председател на парламентарната здравна комисия.

А депутатът Делян Добрев коментира новината, че „Лукойл“ преразглежда стратегията си в България и обмисля продажба на бизнеса си у нас: „Струва ми се, че „Лукойл“ виждат, че цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита. И се готвят да напускат. Аз така го разчитам“, каза Добрев.

Според Добрев няма риск за стабилността на пазара на горива, ако се тръгне към продажба, но смята, че е възможно „Лукойл“ да организира протести и блокади в страната.

Няма яснота дали утрешното заседание на парламента ще има кворум, след днешното заявление на ГЕРБ, че няма да влязат в зала – ще влязат единствено за гласуване на промените в Конституцията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви