За втори път днес Белият дом настоятелно призова републиканското мнозинство в Камарата на представителите на американския Конгрес да действа незабавно за одобряване на допълнително финансиране за военна помощ за Украйна.

„Конгресът трябва да реши дали да продължим да подкрепяме битката на украинците за свободата им като част от коалицията от 50 държави, която президентът Байдън изгради, или да пренебрегнем уроците на историята и да позволим на Путин да надделее“, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

За войната в Близкия изток той даде да се разбере, че Вашингтон държи Израел да не бомбардира местата в южната част на ивицата Газа, които сам е определил като „зони свободни от удари“.

Съливан увери, че Белият дом продължава да се опитва да осигури освобождаването на още заложници от Хамас. Групировката обаче упорито отказвала да пусне дари цивилните жени сред тях.

По-рано бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг предупреди в писмо до председателя на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън и други лидери на Конгреса, че времето и парите на САЩ за подпомагане на Украйна в борбата ѝ с Русия са на изчерпване, предаде Ройтерс.

В писмото, публикувано от Белия дом, Йънг заявява, че прекъсването на финансирането и потока от оръжия за Украйна ще увеличи вероятността от руски победи.

Йънг заяви, че съюзниците на САЩ са увеличили подкрепата си за Украйна, но че подкрепата на Вашингтон не може да бъде заменена.

До средата на ноември министерството на отбраната на САЩ е използвало 97% от полученото допълнително финансиране в размер на 62,3 млрд. долара, а Държавният департамент е използвал целия отпуснат му фонд за военна помощ в размер на 4,7 млрд. долара, пише тя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви