Кметът на Варна с повдигнато обвинение
Кметът на Варна с повдигнато обвинение

Днес Окръжната прокуратура – Варна внесе в Окръжен съд – Варна обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са трима души, сред които е бившият кмет на Варна – Иван Портних, съобщават от Окръжен съд- Варна

От него се търси наказателна отговорност за това, че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това действие е довело до немаловажни вреди на околната среда.

Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години. Както и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева. На бившия кмет на морския град е повдигнато обвинение и че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа.

Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Освен Портних, има и други обвиняеми.

Останалите обвиняеми за инцидента са Ботьо Т. – управител на компанията „БТ-Инженеринг“ ЕООД, която е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците. Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото дружество. Тя е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта „Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район „Аспарухово“ в помпена станция и транспортиращ тръбопровод“.

Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери. Тя представлява особено тежък случай, за която в НК наказанието е „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. по описа на Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома.

Предстои делото да бъде разпределено на съдебен състав от Окръжен съд – Варна и да бъде насрочено разпоредително заседание, на което да се реши подсъдно ли е съда, по какъв ред ще протече, ще бъде ли искан отвод на съдебния състав, както и дали на досъдебното производство са били допуснати съществени процесуални нарушения, които да са нарушили правата за подсъдимите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви