Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Международна група археолози откриха руини на древен подземен храм, в който имало врата, за която се смята, че е портал към подземния свят. Храмът се намира на територията на древния град Митла. Градът е бил обитаван от сапотеките – предколумбова индианска култура – и се намира на територията на днешно Мексико, пише изданието Ars Technica.

Изследователите са изследвали района с помощта на GPR, електрическа томография и сеизмична шумова томография. Тези методи позволяват да се определят свойствата на различни почви и материали, които отразяват електромагнитни и сеизмични вълни, и да се идентифицират подземни кухини и заровени обекти.

На мястото на Митла пет отделни групи сгради, включително един религиозен храм – едноетажна правоъгълна сграда с обширни дворове. Археолозите предполагат, че там вероятно има и подземен храм. Данни за него има в описанията на свещеник на име Франсиско де Бургоа. През 1674 г. Бургоа описва огромен подземен храм с четири свързани помежду си зали, последната от които има каменна врата, водеща към дълбока пещера.

Според вярванията на сапотеките вратата към пещерата служи като вход към подземния свят, известен като Liobaa („място за почивка“). Както пише Бургоа, пещерата е била използвана за погребване на телата на велики господари и водачи, паднали в битка. Испанските войници, които пристигнали тук с християнски мисионери, след това зазидали портала и разрушили храма. В момента църквата Сан Пабло стои над това място, построена точно върху част от руините.

След като получили резултатите от сканирането на района, учените комбинирали данните, за да създадат триизмерен модел на сайта. Наземният радар и електрическата томография потвърдили наличието на голяма празнина под главния олтар на църквата Сан Пабло. Има и два прохода, водещи на изток, дълбоки от пет до осем метра. Екипът успял да локализира и дверите към пещерата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви