Открили са 800 шахти към тунели на Хамас
Открили са 800 шахти към тунели на Хамас

От началото на сухопътната операция в ивицата Газа на 27 октомври израелските сили са открили 800 шахти, водещи към огромната мрежа от подземни тунели и бункери на палестинската групировка „Хамас“.

Повечето от половината от тях са били унищожени от израелските сили, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на израелските военни.

Палестинската ислямистка групировка заяви преди началото на продължаващата вече осем седмици война в ивицата Газа, че разполага със стотици километри тунели – мрежа, сравнима по размери с метрото в Ню Йорк – които защитава и служат за оперативни бази.

Това ги превръща в основни мишени за израелските въздушни удари, при които армията използва боеприпаси, предназначени за унищожаването на бункери дълбоко под земята. Израелски армейски инженери пък използват специални роботи, за да намират и унищожават входовете към подземната мрежа, добавя БТА.

„Тунелните шахти са разположени в цивилни райони, много от които са близо до или вътре в цивилни сгради и структури, като училища, детски градини, джамии и детски площадки“, се казва в изявление на израелските военни.

От около 800 шахти, съобщиха военните, 500 са били унищожени с помощта на различни оперативни методи, в това число и чрез „детониране и запечатване“.

Израелските сили уточниха, че наред с шахтите са били унищожени и „множество километри“ от основните тунелни маршрути.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви