В Седмото издание на Националния поетичен конкурс „Непознати улици“ се включиха ученици от цяла България – десетки представители на елитни училища, читалища, литературни кръжоци и школи от Асеновград, Банкя, Биркова, Бургас, Варна, Велико Търново, Ветрен, Видин, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Дряново, Котел, Кочериново, Павликени, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Поморие, Правец, Сандански, Сливен, София, Стара Загора, Троян, Хасково…

Големите победители са от Плевен, София, Поморие, Габрово, Бургас, Дряново и Враца.

Началото на конкурса бе поставено през 2012-та, когато излезе стихосбирката на Мария Мутафчиева, издадена от издателска къща „Знаци“, илюстрирана от Невена Ангелова и носеща името на най-популярната песен на Мери Бойс Бенд – „Непознати улици“.

В нея са поместени ученически стихове на Мери. Идеята за поетичен конкурс за ученици от цялата страна е прегърната и от Милена Андонова – момичето, с което Мери седи на един чин в Математическата гимназия в Бургас и настоящ директор на гимназията, и Румяна Емануилиду – журналист, публицист и издател.

Мария Мутафчиева споделя: „Искрено вярваме в таланта на младите хора в България! Знаем, че и в 21-ви век се изкушават да създават поезия и да споделят своите мисли с белия лист и със света. Любопитно ни е какво мислят, какво ги вълнува, как се изразяват… Любимите ни хора от бъдещето вече вървят по своите „непознати улици“ в творчеството и във всяко издание на конкурса ние всъщност ги каним на среща с приятели. Каним ги да споделят мислите си с нас, да ни изпратят свои стихове на свободна тематика… Националния поетичен конкурс „Непознати улици“ е за ученици от VII до XII клас включително и се провежда всяка година през есента“.

Тази година Седмото издание на конкурса започна с изпращане на стихове от децата в периода 01 октомври – 12 ноември.

По регламент те предоставиха за конкурса по три свои стихотворения на свободна тематика, като посочиха по едно от тях, което мислят, че ги представя най-добре. Журито отличи първите три места в категориите: „От VII до IX клас“ и „От X до XII клас“.

Избраните творби са публикувани във вестниците „Аз-буки“ и „Черноморски фар“. Авторите им ще получат по пощата в училищата си копия от вестниците, грамоти и награди от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, издателска къща „Знаци“, музика и книги от Мария Мутафчиева и Мери Бойс Бенд.

Младите поети ще имат възможност и лично да ги прочетат пред публика на финала на конкурса и срещата с Мери на 05 декември в НДК, в рамките на 50-тото издание на Международния панаир на книгата.

Ето ги и тук имената на наградените:
КАТЕГОРИЯ VII-IX КЛАС:

ПЪРВО МЯСТО – Венцислав Йосифов от Бургас, IX клас в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“

ВТОРО МЯСТО – Роберта Янева от Дряново, VII клас в СУ „Максим Райкович“

ТРЕТО МЯСТО – Дария Димитрова от Враца, VII клас в СУ „Козма Тричков“

КАТЕГОРИЯ X-XII КЛАС:

ПЪРВО МЯСТО – Дария Георгиева от Плевен, Х клас в ПГТ „Алеко Константинов“

ВТОРО МЯСТО – Огнян Илиев от София, ХII клас в НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“

ТРЕТО МЯСТО – Гергана Динкова от Поморие, ХI клас в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, гр. Бургас;

ПООЩРЕНИЕ – Рая Шикова от Габрово, ХI клас в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“

Още за конкурса можете да намерите тук: https://pmgbs.com/mery/

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви