Снимката е илюстративна, архив
Снимката е илюстративна, архив

Министър-председателят Николай Денков прогнозира, че мнозинството в парламента ще отхвърли ветото, което наложи президентът Румен Радев на Споразумението за предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна.

„Това вето ще бъде преодоляно веднага, така че не виждам за какво да коментирам. След това ще коментирам. Имам среща с комисар Макгинес в София. Така че след това ще имам възможност да представя други коментари, ако има“., лаконичен бе премиерът.

Тази сутрин държавният глава върна за ново обсъждане в Народното събрание Споразумението с Киев. То предвижда страната ни да предостави безвъзмездно 100 БТР-и от въоръжението на МВР.

Според правителството те са с отпаднала необходимост. Според президента БТР-ите могат да се използват за охрана на границата или при бедствия и аварии.

Вицепремиерът Мария Габриел също коментира ветото. Тя заяви: Мисля, че просто е въпрос на време Народното събрание да си свърши работата. За мен е важно да бъдат видяни мотивите. И от малкото, което видях, мога да изразя съжаление за това решение. Доколкото ми е известно отпадналата необходимост се е случвала по време на служебните правителства и не ми е ясно да са взимали мерки, те да бъдат използвани в други ситуации, така както са цитирани, коментира Габриел.

Решението беше съгласувано с МВР, с необходимите структури, за да бъде много ясна позицията на България. Този дебат ще доведе до това отново да бъде успокоена България и гражданите за отпадналата необходимост и много ясно да заявим своята позиция на солидарност с Украйна, добави тя.

Попитана дали очаква ветото да бъде отхвърлено, Габриел заяви: „На фона на преди това случилите се дебати, не очаквам промяна в позицията на Народното събрание“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви