На официална церемония в комплекс „Дияна“ бяха наградени най-добрите състезатели, треньори и клубове по борба през 2023-а. Българската борба е спечелила 23 медала във всички възрасти за изминаващата година, като титлите са 4, сребърните отличия са 3, а бронзовите – 16.

„Олимпийската квота засега е една, но съм сигурен, че през следващата година ще има още. Най-важни са медалите от олимпиадата,“ заяви президентът на федерацията Христо Маринов.

Именно Семен Новиков, който спечели олимпийската квота, бе обявен и за най-добър борец у нас за годината. Освен че взе виза за игрите на световното в Белград през септември, той спечели бронз на мондиала и на континента в дебютното си участие за България от началото на сезона. Украинецът с български паспорт стана също шампион на „Никола Петров“ и препаса златния пояс.

Новиков получи наградата си от спортния министър Димитър Илиев.

„Тази година вече е минала, за следващата ви пожелавам да сте много здрави, силни, да продължавате да работите със същия хъс и ентусиазъм, енергия и емоции. Всички спортисти имат цели. Слушайте треньорите си, те винаги са зад вас. Ние с моя екип също ще бъдем зад вас.“

„За България годината ми беше успешна, но ако сравнявам с годините в Украйна не толкова, защото съм ставал и европейски шампион – призна Семен Новиков. – Много исках да стигна до финал, да взема титла. Искрено се надявам да ми се получи през следващата година, която е и олимпийска.“

На световното в Белград националът се бори с травма и в момента все още се възстановява. Дясната му ръка е обездвижена, въпреки това Семен е на лагер с националите на Белмекен.

Втори в класацията стана европейският шампион Едмонд Назарян, който обаче не успя да вземе квота и медал от световното.

„Изпращам годината с леко огорчение, именно защото не успях да взема виза – казва Едмонд. – В началото беше голям шок, не знаех какво се случва, но с времето преодолях този психологически срив. Да, често сме на лагер с арменците, може би донякъде това е и грешка, защото те ни разучават по всякакъв начин. Арменецът Геворг Гарибян е един от лидерите в категорията, един от основните ми конкуренти, той също се бори за виза…. Но вярвам, че всички неприятности са зад гърба ми, взел съм си поуки от грешките, трудностите ме мотивираха още повече. Сигурен съм че следващата година ще взема квота. Вярвам, че всяка година си има своята тръпка.

Тройката в класацията допълни Юлияна Янева, която стана европейска шампионка и бе обявена за най-добра състезателка на турнира „Дан Колов“.

За най-добър треньор на годината бе избран Братан Ценов, селекционер на националния отбор по класическа борба. Негови подгласници са Петър Касабов, старши треньор на женския национален отбор, и Валентин Ангелов, наставник на мъжкия представителен тим по свободна борба.

В комплексното класиране №1 за годината при жените е отборът на „Бургас“. При класиците наградата бе присъдена на ЦСКА, а в свободния стил – на „Берое“ (Стара Загора).

А за съдии №1 на годината бяха определени Елина Васева и Каролина Грозданова.

По време на тържеството в комплекс „Диана“ бяха наградени юбиляри и рожденици с кръгли годишнини. Сред тях бе бургазлията Мирослав Гочев, който чества 50 години. Той е трети в света и втори в Европа, бивш международен съдия олимпийска категория, личен треньор на бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова.

Илия Василев, европейски шампион и втори в света, навършил 60 г., дългогодишният международен съдия Янчо Костадинов (60 г.)., Бончук Андонов (75 г.), дългогодишен спортен фотограф, д-р Стоян Димитров, дългогодишен лекар на националните отбори.

Сезонът за българската борба ще започне още на 5 януари с държавен шампионат в Стара Загора, а седмица по-късно е първият рейтингов турнир в Загреб (Хърватия).

Десетката за 2023 г.:

1. Семен Новиков, 3 м ЕП, 3 м СП, квота
2. Едмонд Назарян, 1 м ЕП
3. Юлияна Янева, 1 м ЕП
4. Кирил Милов, 2 м ЕП
5. Микяй Наим, 2 м ЕП
6. Евелина Николова, 3 м ЕП
7. Биляна Дудова, 3 м ЕП
8. Мими Христова, 3 м СП, 1 м ЕП
9. Рамазан Рамазанов, 2 м ЕП, 3 м СП
10. Георги Иванов, 1 м ЕП до 23 г.

Снимки БФ Борба

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви