Проблем с водоподаването към Южното Черноморие от ПСПВ „Ясна поляна“ няма да има.

Това гарантираха днес областният управител на област Бургас Пламен Янев и изпълнителният директор на „Български ВиК Холдинг“ Лозко Лозев, които дадоха пресконференция във връзка с ремонта на язовира.

Янев съобщи, че при встъпването си в длъжност укрепването на язовира е било на 64%, а процедурата по него спряна. Липсвал и вариант за алтернативно водоподаване в разгара на летния сезон.

Имало редица и съмнения относно качеството на подадения от ВиК-Бургас проект и за него са получени писмени и устни сигнали.

Към днешна дата за втората част на проект пари има. Експертите гарантират водоподаване и ще поправим грешките при първоначалното задаване на проекта, за да бъде такъв, какъв трябва да бъде. Още с обявяването на обществената поръчка „Аварийна реконструкция за филтърно и помпена стъпало на ПСПВ „ Ясна поляна““ през месец май тази година е било ясно, че поне част от средствата ще трябва да бъдат прехвърлени за 2024 г. Това е нормална процедура при такъв тип поръчки, при които срокът за подготовка и приключване на процедурите по ЗОП плюс срокът заложен за изпълнение на строително-монтажните дейности, са повече от 12 месеца. Спекулациите по въпросът, че парите могат да бъдат загубени са неоснователни при положение, че процедурата продължава и не е взето решение за нейното прекратяване“ , каза областният управител.

Изпълнителният директор на „Български ВиК Холдинг“ Лозко Лозев допълни, че законът дава възможност да бъдат направени корекции на предната част на ремонта.

Гарантираме водоподаването и през следващия туристически сезон по Южното Черноморие. Към този момент има изградени байпас, който при кризисни ситуации ще работи. При нужда ще изградим и втори такъв. Лично за себе си нямам притеснения, че може да се стигне до тази апокалиптични картина за липса на вода, която беше реална. Обществената поръчка си върви, финансиране ще има и през следващата година. Проектът така или иначе нямаше да се случи през тази“ , каза той.

Лозев поясни, че проектът за втората фаза е готов и след процедурата за избор на изпълнител започва строителството. Срокът за неговото изпълнение е 10 месеца.

„Задължително беше привличането на експерти, които да гарантират резултатите от проверките на техническата документация по обявената обществена поръчка, както и да дадат становище относно крайният резултат от похарчването на над 20 млн. лева обществени средства – а именно гарантирано водоснабдяване с вода, отговаряща на действащите стандарти. Има съпротива нещата да се случват по законосъобразен и ефективен начин, защото това ще опровергае досегашните методи на бързи ремонти и директни възлагане без значение на крайния резултат. Това е нещо, което искаме да променим и заради което сме атакувани. И за тези атаки се ползват всякакви средства, дори по този начин да се рискува поминъкът на хиляди хора, който зависи от един успешен летен сезон“, обобщи Пламен Янев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви