Наталия Недялкова, Елена Петрова и Динко Динков са тазгодишните отличници сред писателската общност

Най-успешните бургаски автори и произведения на 2023 г. бяха отличени тържествено на церемония в Операта. Раздадени бяха три отличия – Пегас, както и награди за художествена проза и поезия – плакети на името на Петко Росен и Христо Фотев.

Почетните награди за поезия и проза се определят в съответствие с оценките на професионални литературни критици. Тази година своята компетентна дума дадоха проф. дфн Калина Лукова и проф. Клео Протохристова.

Награда „Пегас” за поезия, проза, критика и документалистика с национално признание отиде при поетесата Наталия Недялкова.

Поетичната награда на името на Христо Фотев спечели Елена Петрова, в номинацията бяха още Наталия Недялкова и Милка Стоянова. Наградата получи Слави Томов.

Плакет „Петко Росен“ за художествена проза бе присъден на Динко Динков за сборника с разкази „Богородични морета“. С него бяха номинирани още д-р Любо Калудов и Иван Сухиванов.

„Дейността на бургаската писателска общност е много активна. Днес е празник, защото всеки един автор с книга, издадена тази година имаше възможност да получи професионални насоки и мнение от познавачи и критици от висока класа. Нека вярваме, че времето на най-хубавите книги, които ще напишем предстои. „, каза в приветствието си зам. кметът по “ Култура“ Диана Саватева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви