Силистар

Eдинственият път, по който автомобил, линейка или пожарна кола могат да стигнат до плажа Силистар, е преграден с бетонно препятствие, в кадастралните карти той е означен като публична общинска собственост, а притежателите на терена, през който преминава, твърдят, че е част от имота им.

Единственият вариант за прекарването на нов път е изсичане на дървета в защитена територия, което на практика е невъзможно.

Снимки с бетонната преграда на единствения път към плажа Силистар се появиха в социалните мрежи преди дни, но проблемът съществува от поне пет години, а решение така и не може да се намери. Сега с този казус трябва да се справи новият кмет на Царево Марин Киров. И то до началото на следващия туристически сезон.

Според жители на околните населени места бетонната преграда на пътя към плажа Силистар е била поставена веднага след края на лятото – още през септември т.г. Телефонният номер под надписа „Частна собственост. Преминаването забранено!“ се оказва на адвокат Венцислав Дудоленски – „довереник“, както сам каза в разговор за „Дневник“, на собствениците на терена, които имали много дружества. Според Дудоленски това, което притежавало терена, било „Ню билдинг естейтс“ ООД.

Проверка в Имотния регистър обаче показа друго – собственик на имота, многократно залаган и запориран, е „Корона билдинг“ ЕООД. Формално собствениците на двете компании нямат нищо общо помежду си. „Ню билдинг естейтс“ е на Петьо Петков и Бонди Бондиков, а „Корона билдинг“ на Бойко Сарафов. Всички те нямат участия в други дружества.

Справка с отразеното в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че пътят, който преминава през имота е публична общинска собственост, земеделска територия с начин на трайно ползване „за селскостопански, горски или ведомствен път“.

В кадастралната карта обаче пътят, идващ от Синеморец свършва в имота на „Корона Билдинг“ и продължава отново от границите му към плажа, но с друг, съвсем различен кадастрален номер.

Според Дудоленски, пътят бил несъществуващ, оформил се от преминаващите хора и коли. Той бил част от имота на доверениците му, а отразяването му в кадастралната карта като публична общинска собственост било грешка. „Дори и в момента няма никакъв проблем да се стигне до плажа, каза Венцислав Дудоленски. Възпрепятствано е единствено преминаването на автомобили“ през него.

В община Царево още преди години било внесено искане за изработване на Подробен устройствен план за имота. Защо това не се е случило до този момент адвокатът нямал представа, но проблемът бил на общинската администрация, която трябвало да намери решение. Той, разбира се, има предложение – Царево да плаща наем за ползването на пътя.

Плахите надежди на новия кмет

„Аз съм в непрекъсната комуникация с РИОСВ и МРРБ по този казус, каза за „Дневник“ в началото на седмицата новоизбраният кмет на Царево Марин Киров. Защото действително според документите, с които разполагат тези инвеститори, пътят е част от техния имот.

Мисля, че през 2018 г., когато аз не съм бил част от администрацията, е имало идея за ПУП, при което те (собствениците, бел. авт.) са се съгласили пътят да си остане за общината, а тя да им позволи да реализират някакво инвестиционно намерение. Но това не се е случило – ПУП-ът не е влязъл в сила“, каза още Киров.

Според него зам. министърът на регионалното развитие и благустройството Николай Найденов се е заел да провери дали наистина става въпрос за грешка в кадастъра и дали пътят е действително общински. „Ако това се окаже така, ние ще сме много щастливи и няма да имаме проблем, каза Киров. Но ако се окаже, че пътят е частен, на първо място сме сезирали регионалната служба „Пожарна безопасност“ защото, ако има инцидент там – какво се случва?“, попита той.

Чака се писмо

В петък, при втори телефонен разговор, кметът на Царево звучеше по-оптимистично: „Чакам писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, каза той. Неофициалното становище на Николай Найденов е, че действително става дума за грешка в кадастъра. Ако е така – ще си направим замерванията и ще влезем във владение на пътя“.

Втори вариант за решение на проблема Марин Киров обсъдил и с регионалната екоинспекция в Бургас.

Районът на плажа Силистар попада в защитена зона, той е част от парк Странджа и влиза в обхвата на европейската екологична мрежа „Натура 2000“.

При това положение в него не могат да бъдат премахвани дървета или да се унищожава растителност.

„В случай, че пътят действително е частен, има два варианта за алтернативни маршрути до бреговата ивица с минимални поражения за околната среда, каза Киров“. Трети вариант бил теренът на „Корона билдинг“ да бъде отчужден и дружеството да бъде овъзмездено с друг – сходен, но собствениците му категорично отказвали да обсъждат подобна възможност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви