Мумия на момиче - снимката е илюстративна
Мумия на момиче - снимката е илюстративна

Човешките жертвоприношения (предимно на деца),известни като капакоча, обикновено се извършвали в общностите на инките при големи събития като раждането на крал или победа в битка. За това разказват учени от Перу, Полша и САЩ, публикували резултатите от последното си съвместно проучване в Journal of Archaeological Science. Изследователите направили токсикологичен анализ на мумии на две деца на 6-7 години, които са били принесени като дар на боговете преди повече от 500 години по време на ритуал за капакоча в планината Ампато в южната част на Перу.

В пробите от косата и ноктите на мумиите на инките учените са търсили наличието на опияняващи вещества като кокаин и продуктите от разпадането му в тялото като бензоилекгонин и кокаетилен. Те изследвали останките и за други упойващи и халюциногенни химикали като мескалин, триптамин, хармалин и хармин, които имат психоактивни свойства.

Археолозите открили, че през последните седмици от живота си жертвите дъвчели листа от кока и са били опиянени от аяхуаска, напитка, приготвена от южноамериканската халюциногенна цъфтяща лоза yage (или Banisteriopsis caapi). Според учените инките може би съзнателно са използвали опияняващите свойства на Banisteriopsis caapi „за намаляване на тревожността и депресивните състояния на жертвите“.

Те уточняват, че децата вероятно са знаели какво ще се случи с тях, седмици преди самия ритуал и може да не са били достатъчно „жертвоготовно“ настроени. Упойващите вещества трябвало да успокоят малките с цел по-лесно извършване на церемонията по унищожението им.

„В съвременната медицина свойствата на хармина доведоха до използването на аяхуаска за лечение на депресия“, припомнят авторите на изследването. „Инките може би съзнателно са използвали успокоителните свойства на Banisteriopsis caapi, за да намалят тревожността и депресивните състояния на жертвите“, добавят те.

В друго проучване, публикувано през 2013 г. в списание PNAS, учените анализираха храната и напитките, поети от 13-годишно момиче, което също е било ритуално пожертвано преди повече от пет века в планински район на съвременна Аржентина. Те открили, че девойката е употребявала значителни количества кока, както и алкохол. Това, според изследователите, се е случило около шест месеца преди нейното жертвоприношение, вероятно на някаква голяма церемония на инките.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви