Учене през целия живот

Списъкът с професии, които се изучават в училище, ще бъде преосмислен. Това се налага, за да бъдем с една крачка напред и по-близо до бъдещето. Това коментира заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева при откриване на Националните дни за учене през целия живот в Стара Загора. По нейните думи в следващите 15 години се очаква 70% от днешните професии да се трансформират или да изчезнат и затова е изключително важно да се създаде култура на учене през целия живот.

Обновяването на списъка с изучавани професии се осъществява с помощта на секторни съвети, които обединяват работодатели, браншови организации, представители на синдикатите, професионалните гимназии и висшите училища.

Има идея за създаването на специализирани фондове, чрез които ще се подпомага процеса на учене през целия живот. Към момента финансирането се осъществява по различни програми и мерки за заетост. При тях са налични периоди, когато такива обучения се предлагат в изобилие, и други, в които почти липсват. Именно затова предстоят законови промени, целящи подпомагането на процеса.

По време на форума бяха предоставени възможностите по проект „Изпълнение на обновените приоритети на Европейската програма за учене на възрастни“. Той се изпълнява пилотно в областите – Силистра, Бургас, Враца и Търговище и представя възможностите за допълнителни обучения и валидиране на умения на възрастни.

На събитието присъства областният координатор за учене през целия живот за област Бургас – проф. Севдалина Турманова. Тя е получател на наградата „Златен ключ“ за съществен принос към изпълнението на Европейската програма за учене на възрастни и за активна дейност като координатор за областта.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви