Галеонът
Галеонът "Сан Хосе" - потъналите 20 млрд.

Галеонът „Сан Хосе“ е един от най-известните корабокруширали плавателни съдове в историята. Той е испански кораб, който потъва през 1708 г. по време на Войната за испанското наследство – конфликт, който изправя Испания и Франция срещу коалиция от европейски сили, водени от Великобритания.

„Сан Хосе“ превозва огромен товар от злато, сребро и изумруди, оценени на стойност 20 милиарда долара в днешни пари. Той е част от флота, която се опитва да достигне Испания с богатствата от своите колонии в Южна Америка.

Близо до колумбийското пристанище Картахена галеонът е атакуван от британска ескадра и експлодира след ожесточена битка. Около 600 членове на екипажа загиват, а съкровището потъва на дъното на Карибско море.

В продължение на векове точното местоположение на останките остава загадка до 1981 г., когато американската компания Sea Search Armada заявява, че е открила кораба. Компанията съобщава, че има споразумение с Колумбия за споделяне на богатството, но същите отричат и претендират за пълна собственост върху галеона.

Спорът ескалира през 2015 г., когато Колумбия обявява, че нейният флот е открил „Сан Хосе“ на друго място, използвайки модерна технология.

Колумбия не разкрива координатите на останките, позовавайки се на съображения за сигурност и културни причини.

Властите заявяват, че планират да възстановят съкровището и да построят музей, в който да го изложат. Но американската компания Sea Search Armada съди Колумбия за нарушаване на договора и иска половината от наградата, или 10 милиарда долара. Делото все още е висящо в арбитражен съд в Лондон.

Президентът на Колумбия Густаво Петро изисква „корабът да бъде спасен от дъното на Карибско море възможно най-скоро“. Пред „Блумбърг“ министърът на културата Хуан Дейвид Кореа казва: „Президентът ни каза да ускорим темпото.“
Петро иска тримачтовият кораб да излезе на повърхността преди края на мандата му през 2026 г.

Изваждането на „Сан Хосе“ идва на фона на продължаващата съдебна битка за това кой притежава съкровището.

Междувременно, други страни също претендират за дял в съкровището на галеона. Испания твърди, че корабът е „държавен и съдържанието му принадлежи към нейното културно наследство“.

Перу и Панама казват, че „съкровището първоначално е ограбено от техните земи от испанските колонизатори“. Коренната нация Qhara в Боливия заявява, че „техните предци са били принудени да добиват благородни метали и скъпоценни камъни през XVI век, така че имат право на дял“. Всички те искат дял или имат мнение за това какво да се направи със съкровището.

Сред предметите на борда са оръдия, произведени в Севиля през 1655 г., златни монети от различни страни и непокътнат китайски сервизи за хранене с надписи.

„Сан Хосе“ е заобиколен от легенди и митове. Някои казват, че е прокълнат от вещица, която искала да отмъсти за смъртта на любимия си мъж, убит от испанците. Други разказват, че делфините го пазят. Трети, че съдържа ключа към таен код, който разкрива местоположението на други потънали съкровища.

Галеонът „Сан Хосе“ е наричан „Светия Граал на потъналите кораби“ поради огромната си стойност и значение. Това е и едно от най-противоречивите и оспорвани корабокрушения в историята.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви