89 000 убити жени през 2022 г.
89 000 убити жени през 2022 г.

Организацията на обединените нации обяви, че броят на жените и момичетата, които са били убити по целия свят през 2022 г., е нараснал до най-високото си равнище от 20 години, предаде ДПА.

Миналата година около 89 000 жени и момичета са били убити умишлено, съобщиха две организации на ООН, които отговарят съответно за жените и за наркотиците и престъпността.

„Тревожният брой на убийствата на жени е ярко напомняне, че човечеството все още се бори с дълбоко вкорененото неравенство и насилието срещу жени и момичета“, посочи в изявление Гада Уали, изпълнителен директор на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC).

„Всеки изгубен живот е призив за действие – молба за спешно преодоляване на структурните неравенства, за подобряване на реакциите на наказателното правосъдие, така че нито една жена или момиче да не се страхува за живота си заради пола си“, посочват от организацията.

Повече от половината от тези убийства – около 55 процента, са извършени от членове на семейството или партньори, посочва БТА. Най-голям брой убийства на жени и момичета – около 20 000 – са извършени в Африка, следвана от Азия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви