Банкси потвърждава собственото си име в забравено интервю, съобщи Би Би Си.

В запис от 2003 г. репортерът Найджъл Ренч пита художника дали се казва Робърт Банкс, а той отговаря: „Роби“.

Отдавна има предположения за името на твореца – Робин, Робърт, Роби.

В интервюто Банкси сравнява подхода си към изкуството – много бързо рисуване на графити анонимно, със затоплянето на храна в микровълнова фурна. „Бързо е“, казва художникът от Бристол. „Искам да приключа бързо“.

Това е едно от най-ранните известни интервюта с Банкси, наричан често от пресата „загадъчен“ и „тайнствен“. Тогава той е в 20-те си години. Интервюиран е от Ренч през лятото на 2003 г. заради откриването на неговата изложба Turf War в Източен Лондон.

Самоличността на Банкси така и остава неизвестна, но интервюто дава възможност на почитателите му, сред която са и много знаменитости, да чуят гласа му.

Пълното интервю може да бъде чуто в BBC Sounds като The Banksy Story. Записан е и бонусен епизод в подкаста след неговото откриване.

Първоначално е излъчена редактирана версия. Години по-късно, след като слуша подкаста The Banksy Story, Ренч намира пълното интервю на минидиск в дома си. В неизлъчената част Банкси защитава вандализма като изкуство.

„Не съм тук да се извинявам за това“, казва Банкси. „Това е по-бърз начин да изразиш мнението си, нали? По същия начин майка ми казваше за неделното печено всеки път: Готви се часове, а се изяжда за минути“.

„Сега тя яде затоплена храна в микровълновата фурна и изглежда много по-щастлива. Аз възприемам този подход към изкуството. Искам да приключа и да забравя“.

Запитан дали графитите са вандализъм или незаконни, Банкси казва: „Излезте! Чупете! Забавлявайте се!“, като добавя, че и другите могат от своя страна да драскат върху нечия работа. „Други хора могат да го променят. Те могат да се отърват от това“.

Банкси се прославя с поредица от графити, които се появяват по сгради във Великобритания и се отличават със сатирични мотиви. Той е един от най-известните художници в света, но въпреки това предпочита да запази тайна самоличността си, поне официално.

През 2018 г. творецът смая света на изкуството, когато картината му „Момиче с балон“ се „самоунищожи“ в Лондон, веднага след като беше продадена на търг.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви