Яков Брус
Яков Брус

„Календарът на Брус“ е публикуван през януари 1709 г. и се превръща в истинска сензация. „Предсказва“ времето, бъдещи неприятности и сътресения, а също така може да „дешифрира“ съдбата на всеки отделен човек.

Структурно „Календарът на Брус“ се състои от две части: едната има референтен характер, другата е предсказания. В справочния раздел може да се намери т. нар. „Вечен великденски календар“. Счита се за изключително полезен лунен календар за фермерите, базиран на 19-годишния цикъл на положението на Луната.

Календарът дава възможност да се изучават характеристиките на определена година въз основа на характеристиките на „присвоената“ й планета. Изчисляването на позицията на Слънцето и планетите въз основа на 28-годишния цикъл, както и лунния цикъл, все още се използват от астролозите, за да правят съвременни прогнози.

Инициаторът на издаването на първия светски календар е Петър Велики.

Тази трудна задача е поверена на Яков Брус, човек с енциклопедични познания, ръководител на Московската гражданска печатница. Под негово „наблюдение“ са публикувани първите два листа от „Вселенския календар, или Християнски месечен речник“, на който в продължение на много векове се приписва популярното име „Календарът на Брус“.

Много скоро са отпечатани още четири листа, така че първият „Календар на Брус“ се състои от шест листа формат А2. Впоследствие календарът е ревизиран и преиздаван многократно, но основата му остава непроменена. Смята се, че Яков Брус е бил редакторът, а съставител на календара е друг сподвижник на Петър – Василий Киприянов. Неговото авторство се посочва на първата страница на календара.

Човекът, който е дал името на популярния календар, е имал наистина разнообразен набор от интереси: астрология и астрономия, математика и география, ботаника и минералогия, физика и метеорология, и това не е пълният списък на „хобитата“ на Брус. Хората обаче упорито го наричат „магьосника от Сухаревската кула“, където ученият провежда изследователската си работа денонощно.

Пушкин нарича Яков Брус „руския Фауст“, а жителите на Москва спекулират със способността му да превръща оловото в злато, експерименти за създаване на изкуствен човек и познаването на рецептата за „жива“ вода.

Носят се слухове, че „истински дракон е в услуга на слугата на Дявола“, а самият „магьосник лети над Москва на механична птица“.

Хората твърдят, че неговите чертежи са направили възможно създаването на първите руски самолети в началото на ХХ век. В допълнение към „Календара на Брус“, оформлението на Москва ще остане вечен паметник на учения: 12 лъча, разминаващи се в различни посоки от Кремъл.

Справочната част от „Календара на Брус“ включва полезна информация, която е необходима предимно на търговци или пътници. Ако е необходимо, в календара може да се намери географските координати на градове, да се разбере разстоянието от най-големите градове до Москва, да се проучи списъка на пощенските станции, включително тези, разположени по пътя към Китай.

Освен това е възможно да се разбере разстоянието от пощенските станции до Санкт Петербург или големите европейски страни. Могат да се видят карти на Петербургска и Московска губерния, включително подробен план на Москва.

Втората част на календара е предсказващата част, чиято точност е невероятна.

Календарът предсказва не само времето, но и природните бедствия, както и бъдещата политическа и икономическа ситуация в страната. Така например, за 1917 г. е предсказано „щастливо клане“ – „кървава война между просветени народи“, а за 1998 г. е предсказано „голяма промяна“ и „нов начин на управление“.

„Календарът на Брус“ предсказва и раждането на Достоевски: „през 1821 г. ще се роди велик човек, който въпреки физическите недъзи ще намери слава с невероятен труд“. С течение на времето „Календарът на Брус“ се превръща в обемен справочник. С всяко ново издание са включвани нови раздели, а прогнозите от минали години са заменени с текущи прогнози за бъдещи години.

Обикновеният човек, далеч от политиката, харесва така наречените „частни прогнози“ – хороскопите. Всеки човек има възможност да погледне в собственото си бъдеще: всичко, което се изисква е да знае датата на раждане и да има „Календар на Брус“ под ръка. Календарът „осъжда” родените в щастлив ден на „слава и богатство“, а в неудачен – на „бедност и житейски катаклизми“.

Следвайки препоръките му, в определени дни хората не започват нов бизнес, не променят мястото си на пребиваване, работа или, напротив, смело започват промени.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви