Колумбийската певица Шакира постигна сделка с властите в Испания, за да избегне процес за данъчни измами на стойност 14,5 милиона евро.

Световната суперзвезда пристигна в съда в Барселона в понеделник, за да присъства на първия ден от процеса срещу нея за предполагаема измама на испанската държава с 14,5 милиона евро върху доходи, получени между 2012 и 2014 г.

Носейки розов костюм и слънчеви очила, 46-годишната певица влезе в сградата малко преди 10:00 ч., без да говори с тълпата от репортери, които чакаха нейното пристигане.

Но бързо беше обявено, че тя е постигнала споразумение, като Шакира (пълното име Шакира Изабел Мебарак Рипол) каза, че е взела решението да „пощади децата си да виждат как майка им жертва благосъстоянието си“.

„Възхищавам се изключително много на тези, които се бориха с тези несправедливости докрай, но за мен днес победата означава да си върна времето за децата и кариерата си“, каза тя.

Тя също така разкритикува испанските власти, че са я преследвали, като каза, че нейният случай е подобен на други, при които властите преследват „спортисти и други високопоставени личности“. Такива случаи, каза тя, изсмукват „енергията, времето и спокойствието на тези хора за години наред“.

В изявление, публикувано от нейни представители, певицата каза: „През цялата си кариера винаги съм се стремяла да правя това, което е правилно и да давам положителен пример на другите.

„За съжаление, и въпреки тези усилия, данъчните власти в Испания заведоха дело срещу мен, както имат срещу много професионални спортисти и други високопоставени личности, изцеждайки енергията, времето и спокойствието на тези хора в продължение на години.

„Въпреки че бях решен да защитя невинността си в процес, който моите адвокати бяха уверени, че щеше да се произнесе в моя полза, взех решение най-накрая да разреша този въпрос в най-добрия интерес на моите деца, които не искат да видят своята майка да жертва личното си благополучие в тази битка.

„Трябва да преодолея стреса и емоционалното натоварване от последните няколко години и да се съсредоточа върху нещата, които обичам – моите деца и всички възможности, които предстоят в кариерата ми, включително предстоящото ми световно турне и новия ми албум, и двата от които аз изключително се вълнувам от. Възхищавам се изключително много на онези, които се бориха с тези несправедливости докрай, но за мен днес победата означава да си върна времето за децата и кариерата си.“

Случаят беше насочен към това колко време Шакира е прекарала в Испания между 2012 и 2014 г. Испанските власти твърдят, че Шакира е прекарала повече от половината от този период в Испания и следователно е трябвало да плаща данъци в страната.

Те казаха, че тя се е преместила в Испания, след като връзката ѝ с бившия звезден защитник на ФК „Барселона“ Жерар Пике стана публична през 2011 г., но запази официално пребиваването си на Бахамските острови до 2015 г.

В обвинителния акт прокуратурата твърди, че Шакира е „използвала набор от компании“, базирани в данъчни убежища, „с намерението да не плаща“ данъци в Испания.

Прокурорите поискаха затвор от осем години и два месеца и глоба от близо 24 милиона евро за певицата. Споразумението обаче промени престоя в затвор на глоба.

Адвокатите на Шакира казаха, че до 2014 г. тя е водила „номадски живот“ и е печелила повечето си пари от международни турнета и че се е преместила за постоянно в Барселона точно преди раждането на втория си син през януари 2015 г.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви