Тома Белев и Даниела Божинова

Даниела Божинова и Тома Белев са новите съпредседатели на „Зелено движение“, избрани от Националното събрание на партията, което се провежда през двата почивни дни в София. До този момент съпредседатели бяха Владислав Панев и Добромира Костова.

Даниела Божинова е народен представител в 49-ото Народно събрание, доктор по политически науки. Представена е от партията като специалист по демократични процеси, гражданско участие и външна политика, „Божинова е отдаден застъпник на европейските политики и въвеждането на еврото“, посочват от партията, която е най-малкият партньор в коалицията „Демократична България“.

Божинова всъщност бе единственият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, който подкрепи инициативата на „Възраждане“ за референдум срещу еврото. Тя е вицепрезидент на международната организация за делиберативна и пряка демокрация „Democracy International“

Във визитката на Тома Белев e посочено, че е лице на природозащитното движение в България, дългогодишен експерт по управление на защитените територии, бивш заместник-министър на околната среда и водите, бивш директор на природен парк „Витоша“ и председател на УС на „Зелени Балкани“. Като инициатор и председател на Асоциацията на парковете в България работи за изграждане на капацитет и експертиза в институциите, отговорни за защитените територии в България.По-късно в съобщение, изпратено от Божинова, е допълнено, че координацията на местните органи на партията поема Борислав Сандов.

За съпредседатели на Контролния съвет на партията са избрани застъпникът за чистота на въздуха от екологично сдружение „За Земята“ Ивайло Попов и Иван Велов – адвокат по природозащитни дела и бивш началник на кабинета на Борислав Сандов в МОСВ.

През лятото партията беше разтърсена от вътрешнопартийни спорове заради публикуван доклад от вътрешно разследване, установяващ наличието на „лоши практики“ и „съществени пороци при упълномощаванията“ на делегати при избора на ръководство през декември 2022 г., който беше отменен още тогава.

Белев е считан за един от най-приближените на Борислав Сандов членове на партията (беше и негов заместник докато Сандов оглавяваше министерството на околната среда и водите). Двамата бяха и на една позиция по време на трусовете в партията, а именно, че причините за конфликта се коренят в това, че „някои членове“ не разбират целите на „Зелено движение“ и призоваваха за връщането ѝ към основните ѝ принципи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви