Крайбрежната алея до Сарафово на практика вече е в историята. Мощното вълнение от последните дни заличи и малкото настилка, която бе останала след активизиралото се там свлачище.

Така единственият път до за любителите на разходки остава през нивите, но там заради липсата асфалтова настилка придвижването е трудно, особено след дъжд.

Проблемът с алеята стои от няколко години, като през това време община, областна управа и министерства си прехвърляха топката едни на други.

Още през лятото МРРБ отказа да финансира укрепването и прехвърли топката към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. От там обаче не бе дадена никаква информация за възможно финансиране.

Малко след това областният управител Пламен Янев обяви, че на мястото няма алея, а незаконен строеж върху временен технически път.

Още преди една година казах ясно каква е ситуацията там. През това време там се въртяха всякакви опити и разговори с нови министри и положението се върна там, където беше в началото. Имаме незаконен строеж върху временен технически път. Този незаконен строеж, в следствие на това, че е незаконен и не е проектиран, освен като незаконна велоалея, през много от времето се ползваше като път, през който преминаваха автомобили, дори и туристическото влакче. Фактът, че е на брега на морето, доведе до неговото пропадане и ерозия на брега“, бяха точните думи на Янев по време на встъпването му в длъжност по-рано през годината.

Народният представител от ПП ГЕРБ Андрей Рунчев, който публикува и снимки на прекъснатата алея, написа това в социалните мрежи:

Това е резултата след бурята снощи. Пешеходният и велосипеден маршрут от квартал Сарафово към град Бургас на практика е прекъснат. Остава старият „черен“ път през нивите, който не е подходящ за разходки през това време на годината поради метеорологичните условия.
❗️Нееднократно предупреждавахме, че това ще се случи. От пролетта на 2022 г. направихме няколко срещи с МРРБ, лично отправих въпроси и питания от трибуната на Народното събрание към министър Шишков и министър Цеков относно нуждата от средства за спешно укрепване на пропадналия участък.
⚠️️ Областните управители, в чиято компетентност, като собственик на този участък, не успяха да осигурят средства за да се пристъпи към спешен ремонт. Въпреки, че Община Бургас направи необходимото и осигури средства за проект.
⚠️ За съжаление много жители на Бургас ще бъдат лишени от възможността да правят своите ежедневни разходки по този любим за тях маршрут.
✅️ Ще продължавам да настоявам да бъдат предвидени средства за възстановяване на алеята!
Сн. Stiiv Dinev

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви