Лебедово езеро

Представлението на „балета на балетите“ по безсмъртната музика на П. И. Чайковски – „Лебедово езеро“, ще донесе очаквана доза естетическа наслада на почитателите на изящното изкуство на 20 ноември, понеделник, от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас. Забележителният спектакъл, носител на най-доброто от класическите балетни традиции – постановка, режисура и хореография на проф. Хикмет Мехмедов /след Мариус Петипа и Лев Иванов/, бе представен на 13 август 2020 г, също в Летния театър, когато тържествено бе отбелязана неговата 70-годишнина.

Репетитор на балетния състав на „Лебедово езеро“ е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, помощник-режисьор е Петър Тихолов. Изящните костюми са плод на творческия размах на покойната Цветанка Петкова-Стойнова. Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на  всепризнатия майстор на сценографията Иван Токаджиев.

Лебедово езеро

Прекрасни и неотразими в стремежа си към Съвършенството в най‐изящното изкуство ще бъдат отново двамата превъзходни солисти – Боряна Петрова и Емил Димитров.

Редом до персонажите на Белия и Черния лебед /Одета и Одилия/, в които влиза примабалерината на Софийската опера и балет Боряна Петрова, оживява и образът на Принц Зигфрид, който се влюбва съдбовно в Одета, забелязвайки я на брега на езерото – във вдъхновеното сценично превъплъщение на образа влиза блестящият премиер-балетист на Националния оперен театър и на Бургаската опера Емил Йорданов.

В характерната роля – свръхдинамична и емоционална, влиза премиер-балетистът на Държавна опера – Бургас Даниел Тичков. Образа на злия магьосник Ротбарт, който е проклел Одета и нейните приятелки с жестока прокоба през деня да се превръщат в благородните красиви птици, а единствено след залез слънце те отново приемат човешки образ, представя солистът на балетната трупа към Държавна опера – Бургас Теодор Цаков.

Ролята на Кралицата, майка на Зигфрид, ще бъде изпълнена от Анелия Иванова. Даниел Димитров влиза в ролята на настойника Волфганг.

В мащабното представление вземат участие и: Малки лебеди ще бъдат: Калина Неделчева, Ивана Фиалковска, Рафаела-Мария Кюл и Нанако Сато. Големи лебеди – Даниела Туртуманова-Стоянова, Яна Бердута, Натали Иванова и Илина Константинова. В темпераментния Испански танц публиката в залата на Операта ще види: Лая Рамон и Стоян Фъртунов, в Неаполитански танцНатали Иванова и Кирчо Желязков, в Унгарски танц Калина Неделчерва, Ивана Фиалковска, Франческо Пио Русо и Кирил Филипов. Като изящните Невести на сцената излизат: Даниела Туртуманова-Стоянова, Яна Бердута, Рафаела-Мария Кюл и Илина Константинова. Във Валса в I действие участват: Натали Иванова, Франческо Пио Русо, Яна Бердута, Кирил Филипов, Бианка-Хелън Джованели, Стоян Фъртунов. Ансамбъл шестица ще бъдат: Рафаела-Мария Кюл, Илина Константинова, Нанако Сато, Мария Габарова и Гергана Георгиева.

Афиш

Във внушителния балетен спектакъл вземат участие и артистите от ансамбъла към балетната трупа на Държавна опера – Бургас.

На 20 ноември от 19 часа в залата на Бургаската опера публиката ще има възможност отново да се наслади на безупречното цялостно обезпечаване на блестящия сценичен продукт – и в постановъчен, и в артистичен, и в технически план, и ще е привилегирована да почувства – на всички нива на възприятие, представление на най-високо естетическо ниво.

Билети за „Лебедово езеро“ – на касата на Операта, каса „Часовника“ /работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/lebedovo-ezero-08tq8qq и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1374051/performance.html

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви