„Aбсурдно“ e турският президент Реджеп Тайип Ердоган да обвинява Израел във фашизъм. Това заяви Германският канцлер Олаф Шолц във вторник, съобщава „Дойче веле“.

Шолц настоя, че Израел е демокрация и „държава, която е обвързана с правата на човека и международното право и действа съответно“. Той обвини обвиненията за абсурдни на пресконференция в Берлин.

Шолц предстои да приеме Ердоган в Берлин за разговори в петък. Към тях ще се присъедини и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

На 10 ноември Ердоган заяви, че легитимността на Израел е „подложена на съмнение“ поради „фашизъм“ в страната. Турският президент е остър критик на войната на Израел срещу екстремистката групировка „Хамас“, която започна миналия месец.

Докато Германия, Щатите и Европейския съюз категоризират „Хамас“ като терористична група, Ердоган описа „Хамас“ като „освободителна организация“. Турция също отзова посланика си от Израел в знак на протест срещу израелските удари срещу Газа.

Ердоган обвини Израел в извършване на военни престъпления с тежките бомбардировки на Газа. Според министерство на здравеопазването в Газа, броят на загиналите поради настоящия конфликт е надхвърлил 11 240.

Израел отхвърли подобни обвинения в миналото и каза, че е насочен към „Хамас“, който според него управлява бази в тунели под цивилна инфраструктура като болници.

Във вторник Шолц повтори, че смята „Хамас“ за терористична организация и че ще продължи да набляга на това. Той добави, че срещата с Ердоган не е била отменена.

Фридрих Мерц, лидерът на германския опозиционен десноцентристки Християндемократически съюз, подкрепи решението на Шолц да не отменя преговорите.

Канцлерът добави, че Израел има не само правото, но и „задължението“ да се защитава срещу войнстващата ислямистка групировка.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви