Русия и Индия ще правят авиационни оръжия
Русия и Индия ще правят авиационни оръжия

Руският държавен оръжеен износител, компанията „Рособоронекспорт“ обсъжда с индийски предприятия съвместно производство на оръжия, с които могат да бъдат оборудвани самолети на индийските военновъздушни сили, предаде Ройтерс, като се позова на руската агенция РИА.

„Рособоронекспорт“ работи с индийски частни и държавни предприятия за организиране на съвместно производство на авиационни оръжия и интегрирането им в съществуващия авиационен парк в Индия“, казва генералният директор на „Рособоронекспорт“ Александър Михеев.

Засега не се съобщава кои индийски компании ще участват в този процес, нито кога ще започне потенциалното производство.

Русия продължава да бъде най-големият доставчик на оръжие за Индия – 45% от вноса в областта на отбраната през 2022 г., според тазгодишния доклад на Стокхолмския институт за изследване на мира

Михеев заяви, че „Рособоронекспорт“ и индийски партньори са предоставили на индийското министерство на отбраната изтребители Су-30МКИ, танкове, бронирани машини и снаряди. Индия и Русия също така са започнали в началото на година съвместно производство на автомати „АК-203 Калашников“.

Същевременно сателитни снимки показват напредък в строителството на завод в Русия, който ще произвежда безпилотни самолети, проектирани от Иран,

които Москва се очаква да насочва срещу украински енергийни съоръжения, предаде Ройтерс, като се позова на информация на Института за наука и международна сигурност.

Въпреки напредъка в изграждането на завода, нито САЩ, нито техните съюзници са наложили санкции на собственика му – компанията „Алабуга“, или на свързаните с нея компании, казва Институтът.

Заводът ще се използва за масово производство на иранските дронове „Шахед-136“, при което ще има подобряване на иранските производствени процеси и в крайна сметка ще се стигне до разширяване на възможностите на дроновете, посочва Институтът, като се позовава на изтекли документи.

„С наближаването на зимата може да се очаква Русия да засили атаките с „Шахед-136″ срещу жизненоважните енергийни източници на Украйна, което ще влоши условията на живот на цивилното население“.

Миналата зима – около 10 месеца след инвазията на Русия в Украйна, руските сили предприеха вълна от атаки с ракети и дронове по украинската енергийна инфраструктура, което доведе до масово спиране на тока.

Новоизграждащото се предприятие за дронове е на 800 км източно от Москва, в Република Татарстан. „Алабуга“ е 66% собственост на федералното правителство и 34% на Република Татарстан, се казва още в информацията на Института.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви