Дон Жуан

Естетичното предизвикателство на досег до посланията на „вечната музика“ – Моцартовият шедьовър в две действия „Дон Жуан“ – една от най-изпълняваните опери в световен мащаб очаква бургазлии на 17 ноември от 19ч. в Държавна опера Бургас.

Зад пулта застава младият маестро, но с внушителна творческа биография – Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе. Той е отличен с престижната награда за принос към българската култура и изкуство „Златно перо“ за 2019 г. Носител е и на наградата „Млад музикант на годината“ за 2020, присъдена от БНР, както и на редица престижни международни и национални награди.

Режисурата на „Дон Жуан“ е на доц. д‐р Александър Текелиев, художник на мащабната постановка е Иван Савов, който през настоящата година приключи земния си път, но творчеството му продължава своя самостоятелен живот.

Диригент на хоровия състав е младият хормайстор Александър Чепанов, който отскоро пое символичната щафета на приемственост в изкуството от Невена Михайлова. Пластиката на оперната постановка е на Гриша Роглев, който също вече не е между нас. Важна роля в изграждането на драматургично-музикалното внушение има и оркестърът на Държавна опера – Бургас, с концертмайстор Ваня Златева.

На сцената на Бургаската опера в петък ще бъде бе разгърната вечната тема за изкушение, прелъстяване, отдаване на греха, падение, възмездие, наказание и изкупление.

Постановката на „Дон Жуан“ не бе представяна повече от три години на бургаска сцена.

Дон Жуан

В ролята на неустоимия чаровник, класически прелъстител с подмолни действия, обслужващи неговите неконтролируеми страсти, вписал в своя  „таен списък“ хиляди завоевания – от невинни девици, до достолепни дами, търсещи мимолетно внимание, ще влезе солистът на Държавна опера – Бургас и артистичен секретар Делян Славов.

В образа на слугата на пословичния прелъстител Дон Жуан – Лепорелло, ще се превъплъти басът Костадин Мечков.

В ролята на Донна Ана, която тъгува за преждевременната загуба на своя обичен баща, убит от Дон Жуан, влиза сопраното Мария Цветкова-Маджарова. Образът на Донна Елвира – бивша любима на Дон Жуан, ще пресъздаде сопраното Нона Кръстникова.

В ролята на Дон Отавио ще се представи тенорът Яни Николов – за него ролята е дебютна.

Образа на красивото и чистосърдечно момиче от народа Церлина – с финес и ювелирна воклана техника, ще изгради младото сопрано Мария Славова /гост/.

В знаковия образ на Командора на спектакъла на „Дон Жуан“ влиза басът Диман Панчев, постигащ силно сценично присъствие и внушение, зрял актьорски подход при изграждането на образа – представен като инструмент на Съдбата, която разпорежда сурово, но справедливо.

В ролята на Мазетто, годеник на Церлина, към която Дон Жуан не крие своите користни подбуди, бургаската публика ще види младия баритон Бранимир Недков, който придава на образа богата емоционалност и яркост.

Афиш

Операта в две действия „Дон Жуан“ е един от върховете в творчеството на гениалния Моцарт и съчетава елементите и внушенията на драматичната и комична опера. „Дон Жуан“ се отличава с динамично сценично действие, изящни музикални теми, арии, дуети и ансамбли, изградените образи са ярки и запомнящи се.

Билети за „Дон Жуан“: на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo https://grabo.bg/burgas/don-juan-0qkutu9 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1383331/performance.html.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви