Невиждан в политическата история на Бургас скандал се състоя днес в града ни. На брифинг почетният председател на ПП СЕК Георги Манев, който бе запазил зала и изпратил покана до медиите, поиска оставките на Пламен Янев, областен управител на Бургас, Георги Събев, член на Борда на директорите на ДП „Пристанищна инфраструктура”, и Константин Бачийски, председател на ПП СЕК.

Към края на пресконференцията в залата влетя Бачийски, който влезе в словесен конфликт с Манев, който продължи няколко минути.

Преди това, като причина за исканата оставка на Янев Манев посочи, че на вчерашната първа сесия на Общински съвет, областният управител е направил политическо вмешателство в словото си.

Изказването на Пламен Янев за мен е политическо от страна на един чиновник. Той, било и областен управител, би трябвало да различава своята политическа и виртуална реалност, в която живее, а именно в ИК на ПП СЕК. Поведението му беше възмутително и омаловажаващо за изборните резултати. Мога да кажа, че на последните местни избори 45% от избирателите са гласували. На предходните парламентарни избори са под 40%. Да считам ли, че тогава и Народното събрание, министерски съвет са също нелегитимни. Ще дам декларация в Общински съвет и ще поискам колегите в зала да се разпишат и поискат отстраняването на Пламен Янев от поста му като областен управител. Декларацията с подписите ще изпратя на премиера Николай Денков. Дали Пламен Янев щеше да направи същите изказвания, ако Константин Бачийски беше станал кмет на Бургас?!“ , каза той.

Гневът на Манев след това се насочи към Константин Бачийски. Търканията между двамата са видни от години, но последните седмици те ескалираха в битка между двамата през медиите.

Много хора ме питат какъв съм аз в партията. Вчера Бачийски каза, че съм бил никой. Уставът на ПП СЕК и наличен и в него е записано: „Чл. 34 от 2021 г. Основателят и първи председател на Средна европейска класа е почетен председател на партията. Почетният председател може да инициира разглеждане на точки по дневния ред на заседанията на Изпълнителния съвет и Контролния съвет“. Това съм аз! Бачийски направи така, че СЕК от една развиваща се партия с млади хора, с 5 общински съветници и няколко кмета, сега да броим бюлетини и да имаме трима души в ОбС. Ще поискам оставката на Бачийски на предстоящия конгрес заради лоши изборни резултати, неизпълнение на решение на ИК на партията, както и за разместване на хора в листата“ , каза той.

Манев след това поиска и още една оставка – тази на Георги Събев, член на Борда на директорите на ДП „Пристанищна инфраструктура”.

Той е от близкото обкръжение на Бачийски и член на ИК на ПП СЕК. Събев и Янев са административни ръководители, назначени на държавна работа, а всъщност се занимават с политически дела, критерии, включително обобщават резултати и се активизират по време на избори в полза на някоя партия. Янев и Събев са хората на държавна служба, които моментално трябва да бъдат отстранени“ , продължи Манев.

Почетният председател бе категоричен, че ПП СЕК е част от коалиция Продължаваме промяната-Демократична България.

В секционните комисии на отминалите местни избори нямаше членове от ПП СЕК, защото Бачийски не защити квотата си в тях, защото бе изолиран от ПП-ДБ. ПП СЕК включително получава и субсидии за това, че член на коалицията, при това не в малък размер – около 50 000 лева на тримесечие. Каква по-голяма гаранция от това, че партията е коалиционен партньор. Да сте чули в Народното събрание Константин Бачийски да е излязъл на трибуната като председател на ПП СЕК?!“, заяви Манев.

Брифингът отиваше към своя край, когато в залата изненадващо влетя Константин Бачийски.

Той веднага влезе в словесно пререкание с Манев и започна да раздава удостоверения от съда, че Манев не е в ръководството на ПП СЕК. Бачийски продължи с това, че реалната причина за атаката срещу Пламен Янев от страна на Манев се дължи на това, че областния управител „се е опълчил срещу сараите на Доган“.

Манев и Бачийски продължиха с нападките един към друг няколко минути, след което сегашният председател на СЕК също толкова скоростно напусна залата.

Политическият конфликт между тях явно ще продължи, като кой има по-голяма тежест в партията ще стане ясно на предстоящия конгрес на ПП СЕК, за който все още няма насрочена дата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви