Вирджиния Хайк

Бюлетините за общински съветници в Созопол ще се броят отново от експерти. Това реши днес Бургаският административен съд.

Ще бъдат отворени отново книжата от 21 секции, в които има 7740 бюлетини.

Делото срещу избора на общински съветници е образувано по две жалби –  на ГЕРБ и ИТН. Според тях има нарушения на изборния процес -недействителни бюлетини са броени като действителни, а действителни – като недействителни, в протоколите на 16 от секциите има много корекции, поправки и зачертавания на данни, част от които са свързани с преференциите, в броенето  се намесват хора, които не са част от секционните комисии.  Друго основание за жалбите бяха избирателните списъци в четири села, в които, според адвокатите, са вписани много хора, които не са с адресна регистрация там.

Невалидните бюлетини в община Созопол са 1 525, или около 19%.

Според жалбоподателите тези нарушения са променили изборните резултати. Те настояха да се назначи техническа изчислителна експертиза, както и да се преброят отново всички бюлетини за съветници в община Созопол. Поискаха и разпит на свидетели и дори гледането на видеозаписи от секционните комисии.

Според председателя на ОИК Созопол Вирджиния Хайк и адвокатите й законът повелява бюлетини да се броят само от секционните комисии и Общинската избирателна комисия, не може изборните резултати да се доказват със свидетели и, ако съдът реши да се гледат записи, това ще продължи с месеци.

Съдът одобри частично исканията на жалбоподателите – назначи извършването на съдебна експертиза от вещи лица, както и разпит на трима свидетели. Беше преценено като неоснователно изискването на избирателните списъци и прегледа на видеозаснемането на преброяването.

По време на заседанието бяха разпитани Светослав Димитров – член на втора СИК в Созопол – Стар град, Александра Глосова – застъпник на „Има такъв народ“ във втора СИК и Асен Велев – кандидат за общински съветник, който е присъствал на преброяването в 12 СИК. Първите двама обясниха, че при преброяването са били много далеч и не са можели да виждат добре процеса, както и кои бюлетини са отразени като недействителни. Те обаче не са възразили за това. Третият свидетел обясни, че в една от секциите в Зидарово, част от бюлетините са били преброени от застъпници. Причината е, че на една от жените, оторизирани за това, ѝ е прилошало.

„В нито един от протоколите няма посочени възражения, не са представени жалби, а единствените  „особени мнения“ са били в една от секциите в Зидарово“ , обясни Юрий Бошнаков, адвокат на коалиция „БСП за България“. „В същата секция липсва изискуемото от закона отделно прилагане на въпросните „особени мнения“, допълни той.

„Единият от свидетелите е бил застъпник на политическата партия -жалбоподател. Вторият е бил член на една от СИК-вете. Те са имали право, при приключването на изборния ден и при съставянето на изборните протоколи, да заявят наличието на възражения, жалби, „особени мнения“. Имали са възможност да подадат такива и в ОИК, но не са го сторили. Сега се присещат, че са имали възражения. За мен това звучи, меко казано, несериозно“, коментира адвокатът.

Следващото заседание по делото е насрочено за 4 декември.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви