Бургас стана свидетел на политически и изборен прецедент. Административен съд, в лицето на съдия съдия Марина Николова, прие жалбата на ПП СЕК, ръководена от Константин Бачийски, за ново преброяване на бюлетините за избор на общинските съветници след местните избори в града ни. Това означава броене на изборните книжа от 339 секции и на близо 60 000 бюлетини, като проверката ще бъде извършена от вещи лица. В съдебната зала присъстваха и много общински съветници, придружени от адвокати.

Бачийски и ПП СЕК оспорваха изборните резултатите във всички изборни секции в общината. Според тях имало нарушения в изборния процес, включително поправки и зачерквания на протоколи, което било конкретно в ущърб към партията им. В жалбата им бе записано, че те оспорват конкретно техните изборни резултати,  не на другите партии, както и не на самото провеждане на изборите. Макар да не представиха доказателства зад жалбата си, от ПП СЕК настояваха за повторно преброяване.

Адвокатите на ОИК и по-голямата част от новоизбраните съветници в Бургас определиха твърденията на СЕК като общи. Според тях от партията искали нов тур на изборите и жалбата им е била свързвано с това, че са просто недоволни от резултата си. Те поясниха, че всички изборни протоколи са приети без възражения и дори без особени мнения. Липсвали и каквито и да е сигнали в самия изборен ден.

На съдебното заседание присъства и председателят на ОИК-Бургас Фани Семерджиева, която каза следното в зала: Това ще доведе до прецедент в целия изборен процес. В такъв случай бюлетините направо да не се носят в ОИК, а в съда. Жалби от типа: „Просто не ми харесва резултата!“, не са ок.

Най-доволен от решението на съда за ново броене естествено беше Константин Бачийски. Той и адвокат Богдан Йорданов дадоха за пример Плевен, където с решението Административен съд там е променил броя на съветници в града.

Надяваме се, че ще можем да докажем, че в тези избори е имало неправилно отчитане на гласовете за ПП СЕК. Аз лично видях с очите си как бюлетини за нас са сложени в друга партия. Вярвам, че изборните ни резултати не са коректно отразени и след съдебната експертиза резултатите ни ще са различни“ , каза той.

Това е, че в Бургаски административен съд до момента не е имал такъв прецедент е факт. Но в държавата има такъв в Плевен, където се преброени всички бюлетини за общински съветници. След това съдебното решение от Плевен е потвърдено и от Върховния административен съд като правилно и законосъобразно. Това означава, че съдът правилно е допуснал експертиза като доказателствено средство за изясняване на обективната истина. Повторното преброяване от експерти е довело до промяна на изборните резултати и квотите в Общинския съвет. Нашата цел е тази. Търсим обективната истина и ако има възможност разбира се да бъде защитен максимално интереса на ПП СЕК. Става дума за 34 гласа, които могат съществено да променят съотношението в Общински съвет. Това се прави в интерес на избиратели, а не е прищявка на един човек или партия. Ние вярваме в обективността на експертите и на съдебното решение. Каквото каже съда, това ще бъде“ , каза Богдан Йорданов, адвокат на Бачийски.

Новото преброяване на над 60 000 бюлетини ще отвори широко вратите към неаргументирани оспорвания на решенията на ОИК и злоупотреба с права. Още повече, че в настоящето дело и видно от жалбата на ПП СЕК липсва каквото и да е било нарушение на изборния процес. Експертизата ще бъде в състав на три вещи лица“, каза от своя страна адвокат Юрий Бошнаков.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Това момче не може ли да прецени колко е смешен. Мислех го за по- авторитетен, но уви.
    След пет мандата на Д. Николов дано се включат интелигентни, знаещи и доказали се кандидати. През последната кампания нямаше нито един, който да е достоен заместник на Николов. Жалко!

  2. Това момче не може ли да прецени колко е смешен. Мислех го за по- авторитетен, но уви.
    След пет мандата на Д. Николов дано се включат интелигентни, знаещи и доказали се кандидати. През последната кампания нямаше нито един, който да е достоен заместник на Николов. Жалко!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви