Засилен мигрантски натиск по границите ни отчитат от МВР. От началото на годината по браздата с Турция са предотвратени близо 170 000 опита за нелегално преминаване, което е с 24 % повече от миналата година.

След пресичане на границата са задържани 1300 души. Най-често това са граждани на Сирия, Мароко и Афганистан

„Нашата рабата е в гората и всеки ден се срещаме с мигранти. Напливът е голям. Пролетта и лятото е по-голям, но сега понамаля. Укритията са им в гористите местности и по изоставени къщи в населените места“, каза лесовъдът Камбертохиров от община Стралжда пред bTV.

„Малки групи се срещат рядко. Голяма част от мигрантите са млади момчета. Много рядко възрастни, а жени не сме срещали“, посочи той.

„Когато ги засечем някои от тях бягат, други се крият, а трети се предават. Физическото и психическото им състояние не стабилно“, подчерта лесовъдът.

„В гората се срещат начупени и катастрофирали автомобили. Явно са на хората, които предоставят транспорта на мигрантите“, каза той.

В пограничните села маршрутите на мигрантите се знаят на пръсти. Групите се крият в дерета, които са близо до пътя, а горите около Голям Дервент, Голямо Шарково, Иглика, Ситово, Крайново, Странджа дават подслон на стотици нелегални, които хората виждат ежедневно.

„В една трънка влязоха и с раниците и главите надолу. Жадни. Дадох им вода, имах и една кифла им я дадох, разделиха я на всички и я изядоха. Викам, сега какво ще правите. Сега лягаме, то беше към 5 часа, и през нощта пътуваме. Млади момчета, радват се, благославят ме, какво да правят“, каза пастирът Динко.

„Тук минават с хиляди. С гранични говорим, те казват – ние не сме в състояние, значи ако са хванали тази вечер стотина човека, още двеста са пропуснали и влизат във вътрешността, това е истината“, заяви Иван Тодоров, жител на Малко Шарково.

Един от местните – Иван показва местата, където мигрантите се крият, докато чакат организаторите на трафика да ги прехвърлят с коли и бусове към София. Групата е тръгнала малко преди нас.

„Багажът го няма, те са го изчистили. По-надолу има някакви чували хвърлени. Всичко е тяхно, това е храната им, дето я хвърлят. Където ги хванат, там оставят раниците, на място. Те използват деретата, ниските места, за да не ги виждат и затова оттук минават. От границата минават през Шарково, Иглика, Ситово, през Малко Шарково минават и през Стефан Караджово“, посочи Иван.

На километър нататък, от другата страна на пътя също има сборен пункт на мигрантите. Оставили са раници, спални чували и дрехи. Мястото е в ниското, обрасло с храсти и не се вижда от пътя. Докато ни води натам, Иван ни разказва за една от групите, в която имало майки с четири деца

„Валеше дъжд и ги видяхме, те бяха седнали на земята. Прибрахме ги и ги нахранихме, дадохме им дрехи, преоблякоха се, звъннахме на граничарите, дойдоха и ги прибраха“, разказа той.

Засиленият мигрантски натиск усещат и медиците в лечебните заведение. След инциденти и гонки с мигранти в ямболската Областната болница за последните девет месеца са прегледани 130 мигранти. Повече от 40 са хоспитализирани

„Ако до края на пролетта те постъпваха при нас в състояние на тежка дехидратация и изтощение, интересното беше, че в летните месеци бяха с тежки травматични увреди. Специфичното при инциденти с мигранти е, че за кратко време огромен брой пострадали се транспортират към спешното отделение и това е голямо изпитание за дежурните екипи“, каза д-р Валентин Вълчев, заместник- директор на МБАЛ – Ямбол.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви