Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна в събота с лидерите на Саудитска Арабия, Индонезия и Египет в кулоарите на извънредната среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество и Арабската лига в Рияд, като призова за единство на мюсюлманския свят за прекратяване на конфликта в Близкия изток.

„Президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман (…) Президентът каза по време на срещата, че атаките на Израел в Газа са се превърнали в клане и ислямският свят трябва да действа заедно, за да сложи край на войната и да осигури мир в региона“, се казва в съобщението на пресслужбата на турския лидер в социалната мрежа X.

На среща с президента на Индонезия Джоко Видодо Ердоган отбеляза, че в ивицата Газа са неприемливи „израелските атаки срещу болници, училища, религиозни сгради, както и срещу служители на неправителствени организации“.

Турският президент се срещна и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси. По време на тези разговори Ердоган подчерта, че „нарушенията на човешките права на Израел срещу невинни цивилни в Газа трябва да бъдат наказани в съответствие с международното право“.

Освен това Ердоган отбеляза, че Турция продължава да предоставя хуманитарна помощ на жителите на ивицата Газа.

На 11 ноември в Саудитска Арабия се проведе извънредна съвместна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество и Лигата на арабските държави.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви