Палечка

В съботния ден, 11 ноември, от 11 часа в залата на Държавна опера – Бургас най-малките приятели на балетното изкуство, както и техните родители или близки, на които една от най-обичаните детски приказки на неподражаемия разказвач Ханс Кристиан Андерсен – „Палечка“,  също е била любима, да се готвят за смайващо представление, с ярко артистично присъствие и изумителни специални ефекти.

Майсторската адаптация, хореография и режисура на приказния сюжет, представен като детски балетен спектакъл, са дело на Мария Табакова

В събота в „Палечка“ ще участват чудесни артисти, впечатляваща е и сценографията, под формата на 3D мапинг. Разбира се, ще има и изненади, за да бъде съботната утрин наистина празнична – и за децата, и за по-големите, които все още вярват във вълшебства.

Сцената ще оживее отново – чрез майсторската мултимедия, и ще пренесе последователно присъстващите в уютния дом на Палечка, където тя се появява от вълшебно семенце, дарено на бездетната й майка, и в блатото – при нахалните жабоци, които я отвличат за булка, и в приказна гора с чудни създания и досаден бръмбар‐жених, и в снежна идилия, където тя е намерена, премръзнала, от една мишка‐ хитруша, която я гласи за невеста на слепия къртик, и на финала – във вълшебен замък, където се случват истински чудеса на бала – така, както повеляват традициите на всяка детска приказка, където властват Доброто и Справедливостта…

Прекрасен сценичен тандем ще бъдат отново японката Нанако Сато и италианецът Франческо Русо – като изящни статуетки, дело на източен майстор, те ще предадат заряда на спектакъла, подплатени не само с артистичност и финес, но и с високо техническо майсторство!

Чудесни ще бъдат отново всички на сцената, които ще играят с нескрито удоволствие: Илина Константинова – като Фея, Елена Георгиева – Майка, Натали Иванова – Майка Жаба, Даниел Димитров и Кирчо Желязков – Синове Жабоци, Калина Неделчева – Мишка, Кирил Филипов – Бръмбар и Къртица, Гергана Козарева – приказно създание.

Художник на костюмите е Натали Маркова, мултимедията, която ще пренесе публиката в чудодейна визуална среда, е дело Никола Пешев.

Познатата на всяко дете приказка „Палечка“ за първи път оживя на сцената на Бургаска опера, пресъздадена като балетен спектакъл – на премиерата на 28 октомври. Героите от класическото произведение за деца ще накарат публиката се потопи във вълшебното и истински да повярва в чудеса. Музиката на новата постановка на Бургаската опера е от Едвард Григ, Олег Ходоско, като са включени и музикални колажи.

Мария Табакова с балетния състав

Ето какво разказва преди втората премиера – с нескривано и обяснимо вълнение, Мария Табакова: „За мен, за пореден път, е огромно удоволствие да работя с артистите и екипа на Държавна опера – Бургас – професионалисти, които не си спестяват и най-малкия детайл. Екипът, с който работя, и този път е изключително интересен“, и добавя:

„В главната роля на и на втората премиера в ролята на “Палечка”  ще видите японската балерина Нанако Сато, а Принца ще изиграе италианският балетист Франческо Русо. За мен е привилегия за работя с тях, работата ни върви изключително динамично и безпроблемно. В спектакъла ще видите различни герои, като жабоци, бръмбар, мишка, къртица и много други, които ще подарят истински букет от емоции на публиката. Няма как и да не изкажа специални благодарности към директора на Бургаска опера – Александър Текелиев, за доверието, което отново ми гласува, постановката се осъществява по негова идея! Очаквам от този спектакъл да предизвика отново силни емоции и бурни аплодисменти в залата за артистите на Държавна опера – Бургас, защото нееднократно са доказали, че ги заслужават“.

A новата детска постановка на Държавна опера – Бургас обещава да стане хит – елате в събота и ще разберете защо!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви