ЕК:Няма процедура против България заради Лукойл
ЕК:Няма процедура против България заради Лукойл

Няма процедура срещу България за износ на продукти, произведени от „Лукойл“ с руски петрол, обявиха от Европейската комисия /ЕК/. За такава процедура съобщи изданието „Политико” вчера.

„Не, няма процедура в ход. Както стана ясно още вчера, ние сме в редовен контакт за изпълнението на санкциите с всички държави членки, включително и с България“. Това коментира след въпрос на bTV Даниел Фери, говорител на ЕК.

В разследване на неправителствената организация Global Witness, Центъра за изследване на демокрацията в България и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, в което се посочва, че „Лукойл“ заобикаля санкциите и въпреки забраната изнася петролни продукти. 1 млрд. евро са внесени в бюджета на Кремъл под формата на данъци, което е достатъчно за издръжката на групата „Вагнер“ за една година, се допълва в разследването.

„Комисията е гарант за европейското право. Ако една държава членка не спазва европейското право, има наказателни процедури. Това е принципен отговор, но за момента няма в ход процедура за България. Оставаме в постоянен контакт с всички държави членки, за да гарантираме пълно изпълнение на санкциите”, уточни пред bTV Даниел Фери.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви