Асен Василев представи Бюджет 2024 г.
Асен Василев представи Бюджет 2024 г.

77,6 млрд. лева приходи включва Бюджет 2024 г., 83,8 млрд. лв. са разходите в бюджета, като приходната част като процент от БВП е 37,7%, толкова беше и тази година и малко по-ниско от миналата година. Това заяви финансовият министър Асен Василев, цитиран от БГНЕС.

Разходите нарастват за предучилищното и училищното образование, добави той по време на представянето на финансовия план на държавата за следващата година.

По думите на финансовият министър бюджетът е балансиран в рамките на маастрихтските критерии. „Ще ни позволи да изпълним всички критерии, свързани с членството на България в еврозоната Предвижда 50% повече инвестиции. Това, което очакваме като увеличение на средната работна заплата в рамките на следващата година, на база на заложените политики, е ръст между 10 и 12%“, подчерта министърът на финансите Асен Василев.

Бюджет 2024 ще бъде публикуван в края на деня, след което предстоят редица обсъждания, междуведомствено съгласуване, обсъждане с политическите партии във вторник, обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемане на бюджета от Министерския съвет, след което той ще влезе в парламента. Василев изрази очакване последното да се случи около 22 ноември, а бюджетът да бъде приет най-късно преди Коледа.

„Предвиден е брутен вътрешен продукт (БВП) от 205.8 млрд. лева, което включва ръст на БВП от 3.2% и средна годишна инфлация от 4.8%“, каза Василев.

„Очакваме инфлацията в края на 2024 г. да падне до 3%, а дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа, 2.9% на начислена основа. Държавният дълг се очаква да остане горе-долу на същите нива, като процент от БВП, или 23.8% „, допълни той.

Василев обяви, че в Бюджета са заложени 12 млрд. лв. капиталови инвестиции, 11% увеличение на пенсиите, както и капиталови разходи в размер над 1 млрд. лв. във Фонда за общински проекти.

“Разходите за здравеопазване нарастват с 1,1 млрд.лв. Разходите за образование нарастват с 590 млн.лв. за предучилищното и училищното образование, което включва увеличението на заплатите на учителите, предвидени са 63 млн. лв. за увеличение на нормативната издръжка на дете в детска градина или общинско училище, предвидени са над 80 млн.лв. за нови учебници, разчетени са 30 млн.лв. за допълнително увеличение на разходите за издръжка на образователни институции, почти 87 млн.лв. за изграждане на нови детски градини, ясли, както и за ремонти и израждане на училища, 50 млн.лв. за нови физкултурни салони”, обяви Василев.

“Разходите за отбрана са малко над 2% от БВП. Разходите за културата са увеличени с 50 млн. лв. за държавни културни институти за сценични изкуства, 9,3 млн. лв. за филмовата индустрия, 28,5 млн.лв. за механизма за постигнати резултати в областта на библиотеките, галериите и читалищата”, съобщи той.

Той уточни, че са предвидени капиталови разходи за довършване на ГКПП “Калотина”, ГКПП “Капитан Андреево”, както и започване на проектиране на нови пункт на ГКПП “Капитан Андреево”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви