Пилешка супа

Приготвянето на пилешка супа за любимия човек, когато той е болен, е обичайна практика по света от векове. Днес поколения от почти всички култури се кълнат в ползите от пилешката супа.

Пилешката супа, използвана като терапия, може да се проследи до 60 г. от н.е. Пилешката супа произлиза от древен Китай. 

В сезона на настинките и грипа, който е в разгара си, си струва да се запитаме: Има ли научна обосновка на убеждението, че тя помага? Или пилешката супа служи само като успокояващо плацебо, т.е. осигурява психологическа полза, докато сме болни, без действително да лекува?

Наясно съм, защо хората обожават да приготвят пилешка супа. Това, което придава на супата интересния и характерен вкус, е „умами“ – един от петте основни вкуса, които различава човек, близко е до усещането за солено, вкусът има дълбоки японски традиции. Това коментира  Колби Тиман, асистент по диетика и хранене в Университетът в Дейтън.

Подобрен апетит, по-добро храносмилане 

Всичко това е логично, защото аминокиселините са градивните елементи на протеините, а аминокиселината глутамат се съдържа в храните с вкус умами. Не всички храни с умами вкус обаче са местни. Сиренето, гъбите и соевият сос също го притежават, обяснява диетологът. Изследванията показват, че вкусът, оказва се, е от решаващо значение за лечебните свойства на пилешката супа.

“Когато преглеждам пациенти със заболявания на горните дихателни пътища, забелязвам, че много от тях изведнъж започват да ядат по-малко или изобщо не ядат. Това е така, защото острите заболявания разпалват възпалителна реакция, която може да намали апетита. Това, че не ви се яде, означава, че е малко вероятно да си набавите необходимата храна, което едва ли е добро решение за здравето и имунната ви система. Ако не се храните, това би усложнило възстановяването ви, посочва Колби Тиман.

Доказателства сочат, че вкусът умами в пилешката супа може да помогне за повишаване на апетита. Участници в скорошно проучване твърдят, че са се почувствали по-гладни след първото си опитване на супа с добавен от изследователите умами вкус. Според други проучвания умами може да подобри усвояването на хранителните вещества. След като мозъкът ни усети умами чрез вкусовите рецептори на езика, тялото ни подготвя храносмилателния си тракт за по-лесно усвояване на протеините, обясняват учени.

Това може да намали стомашно-чревните симптоми, които много хора изпитват, когато са неразположени. Въпреки че повечето хора не свързват инфекциите на горните дихателни пътища със стомашно-чревни симптоми, изследвания при деца са установили, че грипният вирус засилва симптомите на коремна болка, гадене, повръщане и диария, обяснява Тиман.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви