Националният отбор на България за жени ще участва на Европейското отборно първенство в Будва от 10 до 21 ноември.

В състава са всички наши звезди – трикратната световна шампионка Антоанета Стефанова и капитан на отбора, заела само преди дни шесто място на най-силния турнир в света Гранд Сюис; Нургюл Салимова, финалистка от Световната купа за 2023 г. и участничка в турнира на претендентките за световната титла при жените през април 2024 г., Белослава Кръстева, бронзова медалистка от Световното първенство за девойки до 20 г. през 2023 г., Гергана Пейчева, отлично представила се на Шахматната олимпиада (2022 г.) и Световното отборно първенство (2023 г.) и Виктория Радева, трикратна и настояща (2023 г.) шампионка на България за жени, сребърна медалистка от Световно първенство за момичета.

Изборът на националния селекционер и гросмайстор на България Петър Арнаудов е впечатляващ и е заявка българският отбор да е сред фаворитите за призово класиране.

Първото от 10 години официално участие на българския национален отбор в турнир, организиран от Европейската федерация по шахмат ECU се осъществява от БСФШ.

Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) върна правото на България отново да участва на шахматните турнири под егидата на Европейската федерация ECU. След 10-годишно отсъствие страната ни ще бъде представена в отборната надпревара при жените.

„Дебютът на България след 10-годишното отсъствие от международните първенства и 7-годишното наказание от ECU е факт, с който всеки българин може да се гордее. Вярвам, че националните ни състезателки ще постигнат забележителни успехи,“ коментира председателят на БСФШ гросмайстор Милен Василев. Той подчерта, че ръководената от него организация е спечелила доверието и подкрепата за състезателките на едни от най-големите компании в България, които са обезпечили финансово участието на отбора при най-добри условия в Черна гора.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви