Системата BG ALERT няма да уведомява хората при предстоящо земетресение. Процесът по пускане на съобщения е ръчен и се случва на няколко етапа – изготвя се от един човек, а се потвърждава от друг. Няма да има автоматизирано пускане. Това обясни в ефира на „Здравей, България” Георги Лукарев, инспектор в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Във вторник започнаха официалните тестове на системата. По обед живеещите в района на Габрово получиха тестови съобщения за възможна опасност.

„Всичко мина по план. В момента от фирмата изпълнител и мобилните оператори анализират резултатите от теста”, поясни той.

Относно случая, при който лятото пловдивчани бяха уведомени за предстоящ трус, Лукарев заяви следното:

„Това е било разработка на една от мобилните операционни системи. Тя работи на доста по-различен принцип. Всяко устройство се използва като мини сеизмологична станция. Телефонът ви трябва да е с включена локация, за да получите подобно съобщение”.

BG ALERT ще дава възможност да се пишат съобщения със съдържание от дължина около 600 символа. Тестовете ще продължат до края на месеца, а в началото на следващата година трябва да бъде готова и нормативната уредба за ползването на системата.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви