Десетокласници от ППМГ„Акад. Никола Обрешков“ проведоха час на класа на тема „Безопасно движение по пътищата“ в Апелативен съд – Бургас.
Учениците от X „д“ клас с профил „софтуерни и хардуерни науки“ и техния класен ръководител – г-жа Стела Иванова се срещнаха с председателя на Апелативен съд – Бургас – съдия Пламен Синков.

В съдебна зала № 2 на Апелативен съд – Бургас бъдещите IT специалисти изслушаха кратка лекция за делата за транспортни престъпления, които представляват една от най-големите групи наказателни дела, разглеждани от съдилищата, за подсъдността на този вид деяния и за наказанията, предвидени в закона при шофиране с превишена скорост, след употреба на наркотици или в пияно състояние.

Младите хора получиха ценни съвети за бъдещото си поведение зад волана, за важните умения, свързани с шофирането и за отговорността, която поема всеки водач за собствения си живот и за този на участниците в движението.

Съдия Синков говори пред аудиторията и за последствията от тежките произшествия на пътя и предупреди учениците за възможните опасности при неопитните млади водачи .

Гостите се интересуваха от наказателната отговорност на непълнолетните зад волана, от доказването на престъпленията на пътя и вината на участниците, както и от влиянието на наркотиците и следата им в организма на водача.

Предвид времетраенето на един учебен час и невъзможността всички въпроси да получат отговор, страните се уговориха за нова среща, а часът на класа приключи с пожелания за здраве и отговорно поведение на пътя като пешеходци и в бъдеще като водачи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви