ООН: Възмущение от броя на цивилните жертви в Газа
ООН: Възмущение от броя на цивилните жертви в Газа

Ръководителите на агенции на ООН направиха рядко съвместно изявление, в което изразиха възмущението си от броя на жертвите сред цивилното население в Газа и призоваха за „незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“ във войната между Израел и „Хамас“, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

„В продължение на почти един месец светът наблюдава развоя на ситуацията в Израел и окупираната палестинска територия с шок и ужас от (нарастващия) брой на загубените и опустошените животи“, пишат ръководителите на агенциите на ООН.

Ръководителите на 18 организации, сред които УНИЦЕФ, Световната програма по прехраната и Световната здравна организация, изразиха съжаление за броя на жертвите във войната между Израел и „Хамас“, предизвикана от нападение на палестинското ислямистко движение на израелска територия, извършено на 7 октомври. Тогава бяха убити над 1400 души, предимно мирни граждани.

По данни на управляващите ивицата Газа власти на „Хамас“ от началото на войната при непрестанните израелски бомбардировки на ивицата Газа са загинали 9 770 души, половината от които деца.

В Газа „цялото население е обсадено и атакувано, лишено е от достъп до най-необходимото за оцеляване и са бомбардирани домовете, убежищата, болниците и местата за поклонение. Това е неприемливо“, се казва в изявлението на агенциите на ООН.

Ръководителите на агенциите на ООН също така призоваха „Хамас“ да освободи над 240-те заложници, отвлечени и отведени в ивицата Газа на 7 октомври. Те отправиха също така призив и към двете страни да спазват задълженията си по международното право.

В Газа трябва да бъдат допуснати повече храна, вода, лекарства и гориво, за да се помогне на населението.“Имаме нужда от незабавно хуманитарно прекратяване на огъня. Вече минаха 30 дни. Достатъчно е. Това трябва да приключи сега“, се казва в изявлението.

Комуникациите в Газа бяха прекъснати отново вчера, отбелязва Асошиейтед прес.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви