Григорова: Съдът да каже кой печели
Григорова: Съдът да каже кой печели

Ваня Григорова и щабът ще оспорват резултата от кметския вот, потвърди и самата тя на брифинг за резултатите в столицата. Причината – малката разлика под 5000 гласа между победителя Васил Терзиев от ПП-ДБ и „Спаси София“ и кандидатката на левицата, както и много грешки от различен характер при гласуването. От екипа на кандидат-кмета на БСП ще поискат от съда спиране на решението на ОИК, докато се произнесе. В момента се прави сравнение между протоколите в СИК и публикуваните на сайта на ЦИК.

„Събираме всички сигнали за нередности и още утре ще ги внесем. Имаме 7 дни, за да аргументираме нашите опасения от случили се изборни нередности“, обяви Григорова.

„Все още малка част от резултатите не са публикувани от ЦИК, макар че вече имаме решение на ОИК. Имаме двойно увеличение на хората, които са повярвали в нас и са ни подкрепили между първи и втори тур. На първи тур успяхме да се преборим с едната коалиция от сглобката. Малко не ни остана да се преборим с втората част от сглобката“, каза кандидатката на БСП.

„Срещу нас беше впрегнат целият властови и технически ресурс в лицето на ГЕРБ и ПП-ДБ“, заключи Григорова.

„Ние водим в 13 от 24 района, отчете още загубилата кметския вот с разлика от около 4500 гласа. Григорова изреди, че печели във всички големи жилищни райони, като посочи Люлин, Надежда, Овча купел, Подуене, Искър, Нови Искър, Банкя, Кремиковци, Панчарево, някои части на Младост. „Дадохме надежда на много хора за това, че София може да бъде различна“, коментира тя.

„За нас всеки софиянец е важен. Надеждата остава жива, а свободата е на ръка разсотяние, това означава между 3 и 5000 гласа. Аз ще бъде първата, която ще поздрави г-н Терзиев, ако и когато съдът реши, че тези резултати са законосъобразни“, заяви Ваня Григорова.

„Ние говорим за оспорване на изборния резултат, а не за касиране на изборите“, уточни лидерът на БСП-София Иван Таков. И при всичките грешки, които виждаме, има сериозни съмнения, че изборите можеха да бъдат различни. Тук говорим за резултат под 5 хил. гласа и затова ще настояваме отново за проверка на този резултат“, обясни председателят на столичната организация на социалистите.

„Не водим разговори с никого, това ще бъде решено по-нататък. Нашата битка все още е за кмет на София. Какво ще се случва в Общинския съвет, това вече е следващ въпрос. Ние не водим битка срещу машини, като такива или срещу изборен кодекс, а поставяме под съмнение резултата от балотажа“, подчерта Таков. „Тъй като ОИК още сутринта е излязла с решение за избор на кмет, ние имаме едноседмичен срок за оспорване. Това е първото действие, което ще предприемем“, обясни Таков.

„Дали ще бъда председател на СОС, не стои на дневен ред. Ние имаме наши цели, наша програма, която ще следваме.

Те са хората на дюкяните, те са търгашите, те са рентиерите“, каза Григорова и констатира, че са водили изключително очерняща кампания срещу нея. „Това беше паника“, напомни Григорова и за отказа на Терзиев да излезе срещу нея на дебат.

„Те са тези, които организираха изборите. Те са тези, които се оплакваха от мъкнене на чували. Те са тези, които управляват и трябва да понесат отговорността си“, категорична е кандидатката за кмет по адрес на ПП-ДБ.

Григорова потвърди, че остава общински съветник и ще се бори за това, което е отстоявала през кампанията. Тя отрече да атакува лидерското място на Корнелия Нинова в БСП.

„Тези опасения дойдоха отново от страна на моите опоненти – аз не съм член на БСП и няма как да бъде избрана за лидер на БСП. Моля всички да се успокоят, че ще оглавя БСП. На дневен ред е София, тъй като тя е моделът и пътят, по който се движи страната впоследствие“, обясни Ваня Григорова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви