Общо 123 моторни превозни средства / леки автомобили и мотоциклети/, шофирани при липсата на шумозаглушители или с неизправни такива, са спрени от движение за месеците септември и октомври, в резултат на стартиралата акция на служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас.

Срещу нарушителите са образувани административно-наказателни производства, като предвидените принудителни административни мерки ще се приложат с цялата им строгост.

Проверките на служителите от сектор „Пътна полиция“ преимуществено са в тъмната част на денонощието на места, за които има данни, че се преминава с липсващи или неизправни шумозаглушители.

На водачите се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение, както и заповеди за временно спиране от движение на МПС – нарушител.

Полицейските служители на ОДМВР – Бургас осъществяват проверки и за изменения в конструкцията на моторните превозни средства, водещо до високи нива на шум – монтиране на специални шумоусилващи тръби, премахване на катализатор и шумозаглушителя. Направените изменения водят не само до нетърпим шум, но и до замърсяване на околната среда.

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция полежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви