Вдигат цената на газа с 36 % за ноември
Вдигат цената на газа с 36 % за ноември

Природният газ поскъпва с 36% през ноември, достигайки 82.12 лева/MWh (без акциз и ДДС). Цената за месеца е окончателна, утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране по предложение на „Булгаргаз“.

От обществения доставчик обясняват, че поскъпването на суровината се дължи, от една страна, на началото на отоплителния сезон, и от друга – на геополитическите събития. В момента цените на европейските борси са на най-високото си ниво от февруари 2023 г. насам – 54 – 56 евро/MWh.

„Булгаргаз“ изтъква, че въпреки двуцифреното поскъпване в България през настоящия месец цената остава с над 10% по-ниска от ценообразуващия нидерландски индекс TTF „месец напред“ за ноември.

Той се покачи значително през последния месец поради предстоящото начало на отоплителния сезон.

Според регулатора общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от четири различни източника за доставка. В ценовия микс за ноември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 35.64% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за ноември и три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

Независимо, че през зимните месеци доставяният от Азербайджан газ намалява като относителен дял в общите количества, той остава благоприятен фактор за България, тъй като неговата цена не е обвързана с цените на международните газовите пазари. Благодарение на това цената на газа за българските потребители остава съществено по-ниска в сравнение с другите европейски страни“, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на откритото заседание.

Припомняме, че в прогнозата си „Булгаргаз“ обяви, че природният газ за декември също ще поскъпне значително до 92.19 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Тогава от дружеството уточниха, че цената е изчислена съобразно котировките на газов хъб TTF към 16 октомври и посочиха, че изчислената стойност е с 10% по-ниска от прогнозните цени на европейските газови хъбове за декември.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви