Името на новия крал носи лоша поличба
Името на новия крал носи лоша поличба

Смъртта на кралица Елизабет II предизвика шок, въпреки преклонната възраст на най-дълго управлявалия монарх в света. Това важи както за нейното семейство, така и за цялата британска нация. Наследник на великата си майка е принцът на Уелс, Чарлз. Той след официалната коронация, планирана за догодина, ще стане крал Чарлз III. Но той и в момента е крал и носи името.

Чарлз сам е избрал да се нарича така като монарх. Очевидно много преди смъртта на майка си, и това е съгласувано с нея. Но за запознатите с историята на британската монархия тази опция за монархическо назоваване предизвиква известно недоумение.

Смята се, че името Чарлз, избрано за действащ монарх, носи лош късмет на британския трон. В кралските кръгове „нещастните имена“ са нещо, което много от хората, управляващи династии, искат да избегнат на всяка цена.

Защо името Чарлз на трона се смята за прокълнато?
Малко отклонение в историята. Крал Чарлз I е роден в Шотландия на 19 ноември 1600 г. и е изключително непопулярен сред своите поданици. Лишен от благородство и кой знае какви качества. По негово време Англия претърпява голямо поражение в Гражданската война от 1645 г. от парламентаристите, водени от Оливър Кромуел.

Крал Чарлз I
Когато се извършва държавен преврат, Чарлз I е задържан и няколко дни по-късно е екзекутиран чрез обезглавяване в Лондон на 30 януари 1649 г. В сутринта на екзекуцията си той носи две ризи една върху друга, в опит да надмогне по някакъв начин студа навън, но поданиците забелязват треперенето и го отдават на животински страх.

Най-големият син на крал Чарлз I, също Чарлз, живее в изгнание няколко години (първо във Франция, след това в Холандия). Поканен е да се върне в Англия, за да възстанови монархията след разпускането на парламента и опасенията, че страната ще изпадне в анархия. Той е обявен за крал Чарлз II на 29 май 1660 г. и управлява страната в продължение на 25 години. И неговата съдба е трагична. По време на управлението на Чарлз II настъпва Голямата чума от 1665 г., Големият пожар в Лондон и други многобройни проблеми в страната, до един с ужасяващи последици. Чарлз Втори не е обезглавен като баща си, умира на 54 години от апоплексия.

Крал Чарлз II
Любопитно е, че Чарлз II остава в историята на Англия под псевдонима „Веселия“, което не се вписва съвсем в представата за трагична съдба.

Пие много, непрекъснато флиртува, живее като абсолютен бохем.

Много от любовниците му са ужасни интригантки, една дори се оказва френска шпионка. Сред тях има доста проститутки и дори бившата му бавачка.

Чарлз II няма законни деца със съпругата си Катрин, за сметка на поне 16 извънбрачни, родени от най-различни жени! Остава без пряк наследник, което води до наследяването на трона през 1685 г. от по-малкия му брат Яков.

Според правилата на британската монархия престолонаследникът по време на коронацията може да избере някое от многото имена, дадени му при раждането. В случая с принц Чарлз са налице четири варианта: Чарлз Филип Артър Джордж.

Най-големият син на Елизабет II очевидно е решил да предизвика съдбата и залага на първото си име, с което е известен по целия свят. Причината може би е именно за да се избегне объркване. А може би крал Чарлз III просто не е суеверен.

Всички очакват да видят, при добър късмет, че Чарлз III ще продължи изключителното управление на британската монархия, завещано му от майка му,

и ще се радва на уважение, обич и признание от поданиците си. Засега е рано да се ориентираме в нагласите на британците, може би постепенно ще добием представа с какви „тежести“ и/или „предимства“ се възкачва Чарлз на престола.

Не знаем как ще се възприеме и новата кралица-консорт, съпругата на Чарлз – Камила, към която определено в кралството отношението е. Дали при неговото управление страната ще процъфтява и монархията ще се модернизира адекватно или, напротив, ще станем свидетели на проблеми и дори упадък. Предстои да видим.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви