Викингите не са носили рогати шлемове
Викингите не са носили рогати шлемове

Викингите никога не са носели рогати шлемове. Но защо хората си мислят, че са го правили?

Излъгани сме!
Когато се спомене „викинг“ мнозина си представят едър мърляв грубиян с огромен боздуган и рогат шлем. Така са представени скандинавските войни в много филми и картини. Но се оказва, че за цялата история на археологични разкопки не е намерен нито един рогат шлем. Има хиляди различни шлемове – заострени и закръглени, прости или с декорации и дори са намерени няколко шлема с крила като на Хермес или Астерикс, но не и с рога.

Страшните скандинавски пирати, противно на общоприетото схващане, просто не са носили рогати шлемове. Това е една от най-интересните дезинформации на модерните времена, породила се в 19-ти век, но превърнала се в стереотип, който е жив и досега.

Наистина, намерени са при разкопки рогати шлемове, но от 8-ми век пр. н.е. , много преди „Епохата на викингите“, които са живели на териториите на днешна Швеция и Норвегия от 8 до 11 век сл.н.е. И вероятно тези рогати шлемове са били използвани от друиди и жреци за ритуални цели.

Защо рогатият шлем не върши работа на викингите?

В реална битка викингите са се сражавали в тесен строй, а и са плавали на своите не особено просторни кораби.

В такива условия с едно погрешно движение на главата може да ослепите другаря си, ако носите рогат шлем.

Меч върху островръх шлем ще се приплъзне, но върху легендарния рогат шлем ще се заклещи и ще разцепи главата на вòйна.

Затова логично преобладават обикновени кожени или железни обли шлемове сред археологическите находки от епохата на викингите.

От къде идва този мит?
И така, от къде тръгва легендата за външния вид на древните скандинавци? Изданието Vox ни запознава с интересна версия.

Роберта Франк от Университета Йейл е написала основополагащ труд по този въпрос, „Изобретяването на викингския рогат шлем“. Нейната работа не само потвърждава историческия консенсус, че викингите никога не са имали рогати шлемове, но също така обяснява как митичната шапка стига до викингските глави.

Кой е виновен?
Това е дизайнерът на костюми Карл Емил Доплер, които включва рогати шлемове в прекрасния си проект за костюми през 1876 г. изпълнението на Вагнеровата класическа сага „Пръстенът на Нибелунгите“.

Проектите за костюми на Доплер бързо стават емблематични.

Операта е толкова популярна, че викингите с рогати шлемове се превръщат в нов стандарт – въпреки факта, че това е измислица.


Певецът Алфред Баубергер в костюм на викинг и с рогат шлем в операта на Вагнер. Снимката е от началото на 20 век.

Германците са очаровани от викингите, донякъде защото имат класическа история за произхода си без гръцки и римски натоварвания.
Това било много привлекателно в епоха на зараждащия се германски национализъм.
Доплер и други учени преплитат скандинавски и германски легенди в народното въображение, а ние и досега не можем все още да ги разплетем.

А какво всъщност са носили викингите?
Археологическите находки показват различни варианти на шлемове с гребен. Те обикновено се наричат шлемове от Венделски тип.

Венделската култура предхожда Викингската епоха, но доспехите са били внимателно съхранявани и използвани широко във викингската епоха. Особеност на този вид шлемове е полумаската, защитаваща очите и скулите, усилена с пластина над носа.


Викингите често са изобразявани като огромни воини с дълга руса коса, но историческите архиви показват, че ръстът на обикновения викинг е около 170 см, тоест не особено висок, дори и за тези времена.

В много филми викингите са показани като мръсни, диви хора, но в действителност те много са се грижили за външния си вид. Гребени, пинсети, бръсначи и обици са един от най-честите артефакти в археологически разкопки от епохата на викингите. Тези разкопки показват, че викингите са правили сапун.

В Англия викингите дори са имали репутацията на прекомерни чистници, заради навика си да се къпят веднъж седмично в събота. Този ден в скандинавските езици се нарича laugardagur/laurdag/lørdag/lördag, което означава „ден за баня“, въпреки че в повечето случаи тези думи са загубили първоначалния си смисъл.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви