Израелските сили ще продължат започналите през нощта операции срещу тунели и друга инфраструктура на „Хамас“ в ивицата Газа, както и срещу лидери на ислямисткото движение, заяви министърът на отбраната Йоав Галант, цитиран от Ройтерс.

„Атакувахме над земята и под земята, атакувахме терористи от всякакъв ранг навсякъде. Инструкциите за силите са ясни: операцията ще продължи до ново нареждане“, каза във видеообръщение Галант.

Междувременно израелските военни отново призоваха палестинците да се евакуират от северната част на ивицата Газа преди предстояща израелска операция.

Израел, който твърди, че групировката „Хамас“ е разположила свои оръжия и сили сред цивилното население, призовава жителите на Газа да се преместят на юг за собствена безопасност.

„Това е спешна военна препоръка. За тяхна непосредствена безопасност призоваваме всички жители на северната част на ивицата Газа и град Газа временно да се преместят на юг“, заяви говорителят на военните Даниел Хагари в социалната мрежа „Екс“, цитиран от Ройтерс.

„Предстоящата операция на ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) има за цел да неутрализира заплахата от страна на Хамас прецизно и интензивно“, допълни Хагари.

От ивицата Газа и днес продължиха да бъдат изстрелвани ракети към израелски гранични градове на фона на мащабните израелски сухопътни операции в блокираната палестинска територия, предаде ДПА.

По данни на израелската армия предупредителни сирени са прозвучали няколко пъти в населените места в близост до границата с крайбрежната ивица.

Бригадите „Ал Касам“, въоръженото крило на ислямистката групировка „Хамас“, която управлява ивицата Газа, поеха отговорност за обстрела на градчето Зиким, намиращо се северно от границата, съобщи БТА.

Израел обяви война на „Хамас“, след като на 7 октомври бойци на палестинската групировка извършиха редица нападения в южните части на Израел. „Хамас“ е считана за терористична групировка.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви