Зам.-министър Стойнов

Пълен обрат по казуса с отпадането на машинното гласуване. От Министерството на електронното управление разпространиха документ, според който машините са били сертифицирани и машинно гласуване ще има.

В разпространено от министерството съобщение се казва, че от ведомството удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническите спецификации по обществени поръчки № 04312-2023-0007 и № 04312-2023- 0008.

От съобщението става ясно, че то е подписано от заместник-министър Михаил Стойнов, който е положил електронния си подпис в 21:14 часа снощи. Припомняме, че именно липсата на подобен документ доведе до решението на ЦИК да се гласува само с хартиени бюлетини в неделя. С други думи – вече има сертификация на машините и основанието за решението на ЦИК отпада.

Продължаваме промяната – Демократична България“ обяви, че ще атакува пред Върховния административен съд (ВАС) решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване за местните избори, които трябва да се проведат в неделя (29 откомври).

Това обявиха от обединението на брифинг пред сградата на парламента. По-рано на свое извънредно заседание Централната избирателна комисия реши местният вот на 29 октомври да бъде извършен единствено с хартиени бюлетини.

Причината – машините не са сертифицирани от Министерството на електронното управление, затова няма как да се гласува с тях.

Скандалът започна с твърдението на четири парламентарно представени партии, че според доклад на ДАНС зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнев е „свалил кодовете“ на машините.

„Решението на ЦИК е посегателство върху провеждането на честни и демократични избори“, заяви депутатът Васил Пандов. По думите му ЦИК не са изчакали Министерството на електронното управление да се произнесе със своето решение за сертифициране на машините.

„Това ни дава основание ние да обжалваме пред ВАС решението на ЦИК, като вярваме, че закоността ще възтържествува и конституционните права на българските граждани ще бъдат съблюдавани“, обяви Пандов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви