Денков

„Днес е ден за размисъл, в който да решим за кого ще гладуваме. Вместо това отново ще трябва да обсъждаме как ще гласуваме – с машина или с хартия“, заяви премиерът акад. Николай Денков на извънреден брифинг в МС.

“Това е важно, защото на последните избори само с хартия над 660 000 бюлетини бяха обявени за недействителни. Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са били избрани с тези невалидни бюлетини. Бюлетините от машините не могат да дадат недействителни бюлетини, затова се и въведе това гласуване”, каза още премиерът.

“ЦИК забрани гласуването с машини. Това се основава само на един доклад на ДАНС, в който наблюдения, които са направени в контролирана среда, са интерпретирани манипулативно. Тези внушения нямат никакви основания”, каза още Денков.

„Машините в момента играят роля на принтери, достатъчно е да погледнете отпечатаното, за да се уверите. Видеозаписите в доклада на ДАНС са част от рутинна процедура. В законоустановения срок експертите бяха категорични, че машините могат да бъдат използвани на утрешните избори. Докладът на ДАНС няма атрибути на защита по Закона за класифицирана информация, което навежда на мисълта, че целта е била този доклад да бъде разпространен максимално бързо. ЦИК заблуди, че в машините са допуснати без тяхна заповед. Днес бе публикувано, че ЦИК изпраща две писма – до МВР и НС Жандармерия, с които разрешава товарене на машините. ЦИК заблудиха обществото, че решението е разписано само от зам.-министъра на информационните технологии. То е подписано и от председателя на БГ институт по метрология и УС по стандартизация“, каза Денков.

Според него всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакция от другите институции – като ВАС, който обясни, че най-рано в понеделник, след деня на изборите, ще разгледа случая.

По отношение на доклада на ДАНС Денков заяви, че не вижда никаква причина да представя „доклад, който представлява една манипулация“. “Други хора също го имат, да го покажат. Ако го поставим на сайта на МС, това означава, че публикуваме една лъжа”, коментира още Денков.

„Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Създава се впечатлението, че липсата на секретност цели той да се разпространи“. Министерският съвет ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев след доклада, обяви Денков и допълни, че в него има манипулативни твърдения.

Премиерът подчерта, че процесът на верифициране е делегиран на заместник- министъра на електронното управление Михаил Стойнов. “Ще се направи проверка по отношение на действията му. За момента не виждам основание за оставката на министъра на електронното управление Александър Йоловски ” поясни Денков.

Той се обърна към ЦИК да преразгледа решението си и да възстанови машинното гласуване. “МВР е готово да предостави машините навреме”, подчерта премиерът.

Денков се обърна и към политическите партньори във властта: “Те трябва да решат в какъв свят ще живеят. В законен или в свят, в който някой си осигурява групови или лични интереси. Ако това напрежение продължава, не виждам смисъл да има кабинет”, заяви премиерът.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви