Черно море

Черно море е едно от най-забележителните изолирани морета в света. То се намира на границата на два континента – Европа и Азия. По бреговете му са разположени шест държави и живеят над 16 милиона души.

За всички тези хора морето е част от дома им, а никой не желае да гледа как домът му се замърсява, как брегът от дюни и плажове се превръща в бетонна джунгла и как се унищожават природните забележителности. Всички ние искаме море с чисти води и много обитатели, красиви плажове и спокойствие на тях. Затова на 31.10.1996 година правителствата на Черноморските държави подписват Стратегически план за действие за възстановяване и защита на Черно море. Този ден е обявен за Международен ден на Черно море.

По този повод и този вторник (31 октомври) Ви каним в Етнографския музей на ул. „Славянска“ № 69 от 17:30 ч. на лекция от музейно-образователната програма на Регионален исторически музей Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“. Лекцията ще ви запознае с любопитни факти за нашето Черно море и неговите обитатели.

Ще научите основните му характеристики, като по-слаба соленост, наличие на слой от сероводород, който е лишен от живот и др, и как тези особености са се отразили на неговите обитатели. Заедно ще си отговорим на въпроса дали в нашето море се срещат отровни риби, колко е „опасна“ черноморската акула, защо калканът е плосък, а морската лястовица риба ли е или птица.

Таксата за посещение за възрастен е 5 лв., за учащи и пенсионери – 3 лв. Заповядайте!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви