Стенописът на Ченгене скеле

Проф. Севдалина Турманова – едно от най-ярките лица на науката в Бургас, привлича по оригинален начин вниманието на обществото върху проблемите, свързани с околната среда. По нейна инициатива в рибарско селище Ченгене скеле е създаден красив стенопис, акцентиращ върху чистотата на Черно море.

Той е изрисуван върху фасадата на Изложбената зала в културно-туристическия комплекс, а официалното му откриване се състоя днес. Специален гост на събитието беше Ивелина Василева – член на борда на Мисията към ЕК за опазване на океана, моретата и водите.

Мястото не е избрано случайно – именно в Ченгене скеле и до днес се е запазил истинският дух на рибарите и морските хора.    

Стенописът беше официално представен пред жителите и гостите на Бургас в навечерието на Международния ден на Черно море. Празникът се отбелязва от 16 милиона души, населяващи държавите по крайбрежието му. 

“За доброто ни здраве се нуждаем от чист въздух, чиста вода и чиста храна. Ежедневно се движим, общуваме, храним се и си почиваме. В същото време, ние компрометираме здравето си, когато правим всичко това в условия на замърсена среда. Опазването на природата е свързано със защитата на нашето собствено здраве, затова предотвратяването на замърсяване е от особено важно значение“, заяви проф. Турманова.

Тя подчерта, че грижата за природата изисква мерки на общонационално ниво, но също така е отговорност на всеки един човек индивидуално.

 „Всеки гражданин притежава собствено влияние над процесите, като постъпва отговорно при разделното събиране на отпадъците, за да бъдат рециклирани и оползотворявани отново. Затова трябва да сме обединени в обща кауза – за по-чиста планета“, каза проф. Турманова при откриването на стенописа.

По думите ѝ изключително сериозен е проблемът с отлагането на пластмаса в Черно море. При попадането във водата, пластмасовите частици достигат до морските обитатели, те ги поглъщат, а след това идват и в нашия организъм чрез храната. Хората сами се оказваме потърпевши вредители за здравето си, като приемаме отпадъка, който сме създали.

Стенописът в Ченгене скеле е дело на творците Николай Димитров и Даниел Дубаров, чийто талант е признар в България и по света. Творческото дуо SuperGteam успя в рамките на два дни да сътвори картина на актуална тема, целяща да приобщи голям кръг от хора в обща кауза –опазване на околната среда.

С откриването на стенописа се постави символичен край на предизборната кампанията на ГЕРБ-Бургас за местния вот. Отборът от кандидати за общински съветници, чийто водач е проф. Туманова, си обеща еко инициативите и опазването на природата да продължат да бъдат техен приоритет и за в бъдеще.

Проф. Севдалина Турманова притежава дългогодишен преподавателски опит в катедрата по „Технологии, материали и материалознание” на Университет „ Проф. д-р Асен Златаров“. Ръководи успешно регионалното представителство на БАН в област Бургас и е водач на листата на ГЕРБ-СДС за втори път. Присъствието ѝ в управлението на Бургас е от ключово значение, поради сериозната ѝ експертиза и доказан опит при вземането на решения за областта.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви