Откриха гроб на хетера
Откриха гроб на хетера

Жената е била погребана с богато украсено бронзово огледало преди 2300 години на пътя за Йерусалим, далеч от всяко селище. Това предполага, че тя може да е била хетера (куртизанка), която е придружавала армиите на Александър Велики в техните походи. Изследователите откриха такава находка за първи път..

Нейният клиент може да се е сражавал в някоя от кампаниите на Александър Велики или в поредицата от конфликти, наречени Войните на диадохите, в които генералите на Александър се бият, за да го наследят, след като той умира през 323 г. пр.н.е., казват изследователите в изявление.

Откриха костните останки на пода на гробната камера.

Те показват признаци на овъгляване, свидетелстващи за кремация. Процесът по това време не превръщал трупа в пепел, както при съвременната практика. Тялото е изгорено при по-ниска температура, която би изпепелила меките тъкани, но не и костите, които са били поставени в гроба.

Идентифицирането на пола на тела от древността може да бъде голямо предизвикателство. Анализът на костите, направен от д-р Йоси Нагар, физически антрополог от Израелската служба за антики (IAA), заключава, че тялото е на жена на възраст между 20 и 30 години, когато е починала, казват изследователите.

Тя е погребана до „много скъпоценно“ бронзово огледало и четири железни гвоздея.

Сгъваемото огледало е от тип, намиран преди това в гръко-елинистически погребения, което загатва за гръцкия произход на жената. Докато тези аксесоари често съдържат гравюри или релефи на идеализирани фигури на жени и богини, новооткритият предмет е украсен отвън с по-опростен модел от концентрични кръгове.

„Това е едва второто огледало от този тип, което е открито досега в Израел“, казва в изявлението Лиат Оз, археолог, който ръководи разкопките в квартал “Талпиот” в Йерусалим. Хетерата може да го е получила като подарък от могъщия си клиент, казват изследователите.

Жените са се сдобивали с бронзови огледала и като част от зестрата си.

Но омъжените жени по това време рядко напускали домовете си в Гърция. Още по-малко придружавали съпрузите си във военни кампании, добавят изследователите.

Историческите записи показват, че по време на кампаниите на Александър Велики са присъствали куртизанки, казват още изследователите. Те предоставяли сексуални услуги, но също така били грамотни и забавлявали клиентите си с поетични, танцови и актьорски изпълнения.

„Знаем, че някои са се присъединявали към генерали или владетели по време на кампаниите им – известно е, че хетерата Таис (Таида) се присъединила към Александър по пътя и той не обичал тя да е далеч“, казва Гай Стибъл, археолог от Университета в Тел Авив, участвал в разкопките.

На железните гвоздеи, открити в крайпътния гроб, вероятно се приписвала „магическа сила“, добавя той, като например предпазване от зли очи и предотвратяване на възкръсването на починалия. Гвоздеите често се намират в древногръцки и римски гробове, както и в еврейски погребения от онова време.

Изследователите се надяват, че по-подробен анализ на бронзовото огледало ще разкрие улики за произхода на жената, както и за мъжа, който е придружавала.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви