Василев:Ще запорираме парите на Газпром
Василев:Ще запорираме парите на Газпром

Руската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ трябва да внесе 250 млн. лв. в държавния бюджет до края на годината. Това стана ясно от брифинг на министъра на финансите Асен Василев, който коментира вчерашното изявление на компанията, че вече е платила всички дължими данъци към хазната.

„Лукойл“, че за тази година е платила 154 млн. лв. под формата на авансов корпоративен данък и солидарната вноска за разликата в цените на руския сорт Уралс и европейския бенчмарк Брент, уточни economic.bg.

Това обаче, според Асен Василев, е по-малко от половината от дължимото за цялата 2023 г. Неговите данни показват, че до края на годината трябва да бъдат преведени общо 400 млн. лв.

Законът (Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна – бел. ред.) беше приет с несъвършенства и това позволяваше солидарната вноска да не се внася авансово. Това беше отстранено миналия месец и до 31 октомври трябва да бъдат внесени невнесените до момента солидарни вноски. А до 30 ноември трябва да бъде внесена и тази за ноември. Т.е. трябва да е внесено 90% от всичко, което се дължи до края на годината, иначе се дължи доста висока наказателна лихва“, обясни финансовият министър.

Василев изнесе данни, според които между 2009 до 2020 г. цялата група „Лукойл“ – рафинерията и бензиностанциите – е декларирала загуба от 1.882 млрд. лв.

За 2021 г. групата е декларирала печалба от 170 млн. лв., а за 2022 г. – 404 млн. лв. печалба.

Министърът коментира и още една тема, свързана с руските енергийни ресурси и активи в България – наложената такса от 20 лв./мегаватчас върху пренасяния руски природен газ, която днес президентът Румен Радев даде на Конституционния съд.

Учудващото е, че президентът не защитава националния интерес, поне така, както аз го разбирам. Националният интерес е интересът на Република България, а не на Руската федерация и „Газпром“. С това си действие президентът се заяви като защитник на „Газпром“ в разрез с българския национален интерес и на ЕС, както се провежда от нашето правителство. Това е срам за президентската институция“, категоричен е той.

Василев каза пред журналистите, че независимо от жалбата на държавния глава, от 13 октомври таксата се събира. „Чакаме първите постъпления на 14 ноември. Уведомени са всички компании, ползващи българската газопреносна мрежа, и са уведомени за режима за доказване дали газът идва от русия, или не идва. Ако не идва, ще бъдат освободени от таксата“, обясни министърът.

Той уточни, че

ако руският газов монополист откаже да я плати на България, НАП и Агенция „Митници“ ще използват репресивните си инструменти – от обезпечителни мерки до изземване на авоари и ресурси.

Има банкови гаранции от „Газпром“, които могат да бъдат усвоени. Ако една компания стане нередовен платец, има серия от мерки, но първата е усвояване на банкови гаранции“, обясни Василев.

Той припомни, че България няма право да отклонява руски газ, като начин да компенсира неплатените такси. Не стана ясно обаче дали транзитът ще бъде спрян окончателно, когато всички „авоари“ на руската компания бъдат усвоени, а тя продължи да не с изплаща.

Припомняме, че по разширението на „Турски поток“ през България природният газ отива за Сърбия и Унгария, които вече втвърдиха тона срещу България заради допълнителната такса от 20 лв. за мегаватчас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви